2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
Tájékoztató weboldal indult a HPV-rõlForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-08-19 18:50:28
A magyar lakosság egy része a HPV elleni vakcinákról kevés vagy nem megfelelõ információval rendelkezik, ezért elindult egy informatív weboldal, amely a vírusról és a megelõzésrõl is tájékoztatást nyújt.

A magyarok harmada még soha nem hallott a HPV-rõl, pedig a vírus a szexuális életet megmérgezõ nemi szervi szemölcsök mellett számos rosszindulatú daganat – köztük a méhnyakrák és végbélnyílás körüli rákok – kialakulásáért is felelõs. Komoly elõrelépés, hogy 2014 õszétõl a külön jogszabályban meghatározott korcsoportba tartozó lányok ingyenes juthatnak hozzá a kétkomponensû védõoltáshoz, de a probléma a 13 évnél idõsebb lányokat, nõket, fiúkat és férfiakat is érinti.

Ezért is kell különbséget tenni az oltóanyagok között: az élete során minden tizedik magyart fenyegetõ nemi szervi szemölcs megelõzésére például csak a négykomponensû oltóanyag javasolt. Ez utóbbi védõoltás indikációs köre júniusban bõvült, így már a végbélnyílás körüli rákok ellen is bizonyítottan hatásos. Miután a vakcinákról a lakosság egy része kevés vagy nem megfelelõ információval rendelkezik, az MSD Pharma Hungary Kft. elindította a hpvdoktor.hu weboldalt, amely a vírusról és a megelõzésrõl is tájékoztatást nyújt - olvasható közleményükben.

A HPV összességében a rákos megbetegedések legalább 5 százalékáért felelõs, az interneten terjedõ tévhitek miatt sokan mégis bizalmatlanok a védõoltásokkal szemben. Egyesek feleslegesnek tartják a megelõzést, mert nem tudják, hogyan terjed a vírus. A legnagyobb veszélyt a szexuális együttlétek jelentik (beleértve az anális és az orális közösülést is). Mások a diabétesztõl, az autizmustól vagy a meddõségtõl tartanak, holott az ausztrál oltóprogram során (ahol másfél millió embert oltottak be 2007-tõl napjainkig) nem tapasztaltak a védõoltáshoz köthetõ súlyos nemkívánatos eseményt.

Kétféle HPV vakcina létezik: két- illetve négykomponensû oltás. Elõbbi csak a HPV 16-os és 18-as típusa ellen hatásos, vagyis a méhnyakrákkal, valamint a szeméremtesti és a hüvelyrákkal szemben nyújt védelmet, emiatt ezt a típust csak lányok és nõk számára törzskönyvezték. Utóbbi teljesebb körû védelmet nyújt, hiszen a jó- és rosszindulatú daganatok, tehát a méhnyakrák, a szeméremtesti és hüvelyrák mellett a nemi szervi szemölcsök ellen is véd, idén júniustól pedig az alkalmazhatósága kiterjed a végbélnyílás körüli rákok megelõzésére is. A négykomponensû oltóanyag – a lányok és nõk mellett – a férfiaknak is adható és ajánlott. A végbélnyílás körüli daganatok Magyarországon egyforma arányban érintik a nõket és a férfiakat.

2014-tõl a 12-13 éves lányok ingyenesen kaphatják meg a kétkomponensû HPV védõoltást és rendszeresen vannak akciók is, hogy a vakcinák minél több ember számára elérhetõek legyenek. „Nagyon komoly elõrelépés a HPV elleni küzdelemben, hogy a magyar állam idén õsztõl ingyenessé teszi az egyik oltást a fiatal lányok számára. Ugyanakkor az is fontos, hogy ne csak õk, hanem az idõsebb korosztály tagjai - beleértve a férfiakat - is hozzájussanak a vakcinákhoz, hiszen a vírus nem csak a kamaszlányokat fenyegeti. Az oltóanyagokat övezõ tévhitek eloszlatásával, az információ átadásával életeket lehet menteni, ezért is indítottuk el a hpvdoktor.hu oldalt, ahol egy helyre gyûjtöttük a legfontosabb tudnivalókat” – mondta dr. Pozsgay Csilla, az MSD Pharma Hungary Kft. orvosigazgatója, aki szerint az iskolaorvosoknak, a házi gyermekorvosoknak és a nõgyógyászoknak is kiemelt szerepe van a szülõk és a felnõtt páciensek tájékoztatásában, mind a HPV okozta megbetegedések, mind pedig a megelõzési lehetõségek terén.

A weboldalon a leggyakrabban elõforduló tévhitek tisztázása mellett hasznos alkalmazások is helyet kapnak: az edukációs kampány részeként a látogatók online is feltehetik a kérdéseiket dr. Szõnyi György, szülész-nõgyógyász szakorvosnak, aki két munkanapon belül e-mailben válaszol.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!