2024. április 16. Kedd, Csongor.
 
Parlagfû-allergia ellen parlagfûlekvár?Forrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-08-20 13:22:16
A parlagfû-allergia tüneteit a rendelkezésre álló terápiák csökkentik, de a fokozott immunreakciót kitörölni véglegesen már nem tudják. Az interneten számos fórumon és oldalon lehet találkozni alternatív módszerekkel.

Van, aki a sókristályoldatos öblögetésre esküszik, de léteznek barlangterápiák is. Vannak, akik a hagyományos kínai orvoslásban, például az akupunktúrában keresik az allergiás tünetek enyhítését. Vannak, akik az agyuk energiáit hívják segítségül, és az agykontroll módszertanát vetik be a parlagfû ellen. Az interneten lehet olvasni arról is, hogy valaki épp a parlagfûteát issza, vagy a parlagfûlekvárt eszi. Tüsszögés, könnyezés, szemviszketés – ezek a tipikus allergiás, a többi közt parlagfû-allergiás tünetek, amitõl ilyenkor a legtöbben szenvednek. A parlagfû egy rendkívül igénytelen, agresszív növény. A szakirodalom szerint véletlenül került Magyarországra.

Botta-Dukát Zoltán, a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóintézetének tudományos munkatársa azt mondta: az 1920-as években jelent meg a parlagfû Magyarországon, ez egy Amerikából származó növény, valószínûleg gabonaszállítmányokkal kerülhetett be hozzánk – mint gyomnövény – az adriai kikötõk felõl. Ahhoz képest, hogy nem túl messzire terjed a magja, meglehetõsen gyorsan elfoglalta az egész országot – jegyezte meg. A parlagfû-allergia tüneteit a rendelkezésre álló terápiák csökkentik, de a fokozott immunreakciót kitörölni véglegesen már nem tudják. Sokan a tünetek, és a parlagfûszezon kezdete elõtt kezdik szedni a patikákban recept nélkül kapható szem- és orrcseppeket.

Nékám Kristóf allergiológus is allergiás az parlagfûre, és õ inkább a hagyományos orvoslás híve, de tiszteletben tartja az alternatív gyógymódokat is. Nem szabad szem elõl téveszteni, hogy az allergia oka a környezeti tényezõkön túl az ember pszichés állapotában is keresendõ. Mint mondta: ép testben ép lélek. Akkor természetes, hogy az allergiával szemben is gyõztes pozícióban leszünk.


Az interneten számos fórumon és oldalon lehet találkozni alternatív módszerekkel. Van, aki a sókristályoldatos öblögetésre esküszik, de léteznek sóbarlang- és egyéb barlangterápiák is, melyek a légzõrendszerre hatnak jótékonyan. Ezek nem alkalmasak arra, hogy egy meglévõ allergiát kiradírozzanak – fogalmazott Nékám Kristóf, aki megjegyezte: az alternatív terápiákra vonatkozóan nincsenek olyan erõs bizonyítékaink, hogy egy hagyományos terápiával dolgozó orvos bátran mondhassa a betegének: tessék ezt nyugodtan alkalmazni, akár a gyógyszerek helyett is.

Vannak, akik a hagyományos kínai orvoslásban, például az akupunktúrában keresik az allergiás tünetek enyhítését. Az allergológus szerint itt már vannak adatok arra, hogy az enyhe és középsúlyos esetekben alkalmazhatók és jó eredményeket lehet velük elérni, a légzõterápiák hasonlóak. Sõt, a szakirodalom szerint segíthet az asztmában a zene- és a táncterápia is a gyógynövény-terápiák mellett.

Vannak, akik az agyuk energiáit hívják segítségül, és az agykontroll módszertanát vetik be a parlagfû ellen. Az allergológus szerint aki hisz benne, az nyugodtan menjen le alfába, és ha ez segít, az csak jó lehet. Az interneten lehet olvasni arról is, hogy valaki épp a parlagfûteát issza, vagy a parlagfûlekvárt eszi. Addig is, míg ki-ki megtalálja a magának megfelelõ terápiát, legjobb, ha tudatosan irtjuk és irtatjuk a parlagfüvet. Sokan az okostelefonjukat elõkapva fényképeket készítenek a parlagfûrõl, így tesznek bejelentést a hatóságoknál.

A parlagfûpollen riasztási térképe a szezonban hetente frissül, és a pollenkoncentráció országos eloszlásáról ad képet. A legfrissebb adatok szerint fokozódik a pollenhelyzet például Nyíregyháza környékén. AZ ÁNTSZ másodfokú riasztást adott ki erre a térségre. Az ország többi részén jelenleg figyelmeztetõ jelzés van érvényben.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!