2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Devizahitelek – Újabb 27 kereset érkezett a Fõvárosi TörvényszékreForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-08-20 17:31:00
A bankok újabb 27 devizahiteles keresete érkezett a Fõvárosi Törvényszékre hétfõn, köztük az OTP Bank, az ERSTE Bank, a Magyar Takarékszövetkezeti Bank, a K&H Bank, a Raiffeisen Bank, az MKB Bank és az UniCredit Bank beadványa – közölte a törvényszék honlapján.

A bíróságnak legkésõbb a keresetlevél beérkezésétõl számított 8. napon ki kell tûznie a tárgyalást és legkésõbb 30 napon belül el kell bírálnia.

A törvény a hitelszerzõdések egyoldalú módosítását – például kamat-, költség-, vagy díjemelést – megengedõ szerzõdéses kikötéseknél azt a vélelmet állítja fel, hogy azok tisztességtelenek és érvénytelenek. Ám, ezt a vélelmet a mintegy 400 magyarországi pénzintézet megkísérelheti bíróság elõtt megdönteni az állam elleni perben.

Az erre irányuló elsõ öt kereset augusztus 15-én érkezett meg az ezek elbírálására kizárólagos illetékességgel rendelkezõ Fõvárosi Törvényszékre.

Hétfõn 15 bank, az ERSTE Bank Hungary Zrt., a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt., a K&H Bank Zrt., a Raiffeisen Bank Zrt., az MKB Bank Zrt., az OTP Bank Nyrt., az OTP Jelzálogbank Zrt., az UniCredit Bank Hungary Zrt., a Sberbank Magyarország Zrt., a Merkantil
Váltó- és Vagyonbefektetõ Bank Zrt., a Budapest Hitel- és Fejlesztési Bank Zrt., a Duna Takarék Bank Zrt., a KDB Bank Európa Zrt., a Sopron Bank Burgenland Zrt., az EvoBank Zrt., továbbá 12 pénzintézet, a PSA Finance Hungária Zrt., a Retail Prod Zrt., az OTP Ingatlanlízing Zrt., a Szigetvár Takarékszövetkezet, a Raiffeisen Lízing Zrt., az MKB-Euroleasing Autóhitel Zrt., az MKBEuroleasing Autólízing Zrt., a Környe-Bokod Takarékszövetkezet, a Budapest Autófinanszírozási Zrt., a Milton Hitelezési Zrt., a Merkantil Car Gépjármû Lízing Zrt. és a Kéthely és Vidéke Takarékszövetkezet nyújtott be keresetlevelet.

A pénzügyi intézmények augusztus 25-ig nyújthatják be kereseteiket. A Fõvárosi Törvényszék gazdasági kollégiuma haladéktalanul megvizsgálja, hogy a beérkezett keresetlevelek megfelelnek-e az alaki és tartalmi követelményeknek. Ezután dönthetnek a tárgyalások kitûzésérõl, illetve – amennyiben az adott keresetlevél nem felel meg a törvényi kritériumoknak – az idézés kibocsátása nélküli elutasításról.

A tárgyalások kitûzésére nem a keresetlevelek beérkezésének sorrendjében, hanem azok feldolgozása alapján kerül sor – közölte a törvényszék.

A törvény e perekben a résztvevõk számára szigorú határidõket szab és számos speciális eljárásjogi rendelkezést tartalmaz, melyek célja, hogy a perek ne húzódjanak el. Például nincs lehetõség hiánypótlásra, beavatkozásra, keresetváltoztatásra, viszontkeresetre, szünetelésre, továbbá csak szûk körben van lehetõség bizonyításra, a tárgyalást pedig csak egyszer, legfeljebb 7 napra lehet elhalasztani, ha ez a felek által felajánlott bizonyítás lefolytatása érdekében szükséges.

Minden pénzügyi intézmény csak egyetlen ilyen keresetet nyújthat be. Mintegy 400 felperesként szóba jöhetõ pénzügyi intézmény van, a szakértõk hozzávetõleg másfélszáz ilyen perre számítanak.

A pénzintézetek által indítható perekben egy jól körülhatárolható kérdésrõl kell dönteni: arról, hogy tisztességesek-e a pert indító pénzügyi intézmény egyoldalú szerzõdésmódosítást lehetõvé tevõ rendelkezései. Ennek megítéléséhez a Kúria által kidolgozott és a törvénybe átemelt kritériumrendszer áll a bírák rendelkezésére, mely szerint például azt kell vizsgálni, hogy világos, egyértelmûen megfogalmazott, tételesen, objektíven meghatározott, szimmetrikus, átlátható, felmondható szerzõdéses kikötésekrõl van-e szó.

Várhatóan szeptember végére a törvényszék túl lesz a nagy rohamon, októberben a Fõvárosi Ítélõtáblán a sor, melynek a törvény szerint az esetleges fellebbezések nyomán szintén 30 napon belül kell meghoznia másodfokú döntéseit, a jogerõs határozatok ellen pedig a Kúriához fordulhatnak a felek rendkívüli jogorvoslattal. Így várhatóan az év vége felé lezárulhat a perfolyam és újraindulhatnak az adósok és pénzügyi intézmények közti – erre a néhány hónapra felfüggesztett – egyedi perek, amelyek akkor már rövid idõn belül konkrét elszámolással lezárulhatnak.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!