2019. március 23. Szombat, Emőke.
 
Bírsággal zárta a GVH az autófényezõ-megállapodástForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-08-21 19:04:57
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) hét vállalkozásra összesen 175,9 millió forint bírságot szabott ki, mert több festékimportõr és egy kárkalkulációs szoftvert mûködtetõ vállalkozás versenykorlátozó magatartást folytatott, amikor hat éven keresztül a hazai kárkalkulációs szoftverekben alkalmazott fényezõanyag átlagárat a valósnál magasabb szinten határozták meg – közölte a GVH csütörtökön az MTI-vel.

A versenyhatóság az eljárásában azt vizsgálta, hogy az autók újrafényezéséhez használt fényezési anyagok legnagyobb hazai importõrei és a gépjármû javítások során használt kárkalkulációs szoftverek üzemeltetõi egyeztettek-e a gépjármû fényezõ- és segédanyagok áremeléseirõl, valamint az autószervizek biztosításra történõ javítás során elszámolható díjainak nagyságáról.

A GVH azt is vizsgálta, hogy a félévente összeülõ fényezõ tanács, amelyben a fényezõanyag importõrökön kívüli egyéb vállalkozások is képviseltették magukat – így például biztosítók, szakmai érdekképviseleti szervek, kárszakértõk – végzett-e olyan tevékenységet, amely befolyásolta a kárkalkulációs szoftverek által kiszámított fényezési átlagár mértékét, vagy korlátozta-e új szereplõk piacra lépését.

A rendelkezésére álló információk alapján a GVH megállapította, hogy több festékimportõr – így az Alami Kereskedelmi és Ipari Kft., az Autocolor Festékgyártó és Forgalmazó Kft., az Auto Finish Kereskedelmi Kft., a Duplakk Kereskedelmi Kft., az Ergolakk Kereskedelmi Kft., a Kaméleon Mix Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., továbbá a felszámolás alatt álló Servind Budapest Kereskedelmi, Ipari és Szolgáltató Kft., valamint az Eurotax kárkalkulációs szoftvert mûködtetõ Eurotax Glass’s Magyarország Autóinformatikai Kft. – legalább hat éven keresztül jogsértést követtek el, amikor a hazai kárkalkulációs szoftverekben alkalmazott fényezõanyag átlagárat a valósnál magasabban határozták meg.

A casco és a kötelezõ gépjármû felelõsségbiztosítás (kgfb) alapján végzett gépjármû javítási munkák jelentõs részénél a biztosítók és a javítómûhelyek úgynevezett kárkalkulációs szoftverek segítségével számolják el egymás között a javítás költségét. Ezeket a szoftvereket a gépjármûvek sérüléseinek kijavításához szükséges költségek meghatározására fejlesztettek ki. A gépjármûjavítás költségeinek egy része az autófényezés költsége.

A kárkalkulációs szoftverekben szereplõ fényezési átlagköltséget úgy számítják ki, hogy a kiválasztott festékanyagra az importõrök félévente megadják a kiskereskedelmi áraikat az Eurotax Glass’s Magyarország Kft.-nek, amely cég az árlistákat továbbküldi a fényezési átlagköltséget meghatározó független vállalkozásnak.

A fényezõanyag importõrök által megadott kiskereskedelmi árlisták azonban olyan listaárak voltak, amelyekbõl az importõrök az értékesítések több mint 90 százalékában, átlagosan 35-45 százalék kedvezményt adtak. Az Eurotax-nek adatot szolgáltató importõrök tehát a valósnál magasabb árlisták megküldésével felfelé torzították a javítási munkák elszámolásának alapjául szolgáló fényezési átlagárat, amellyel a velük kapcsolatban álló javítómûhelyeknek próbáltak kedvezni.

A versenykorlátozó, összehangolt magatartás miatt kiszabott bírságok a következõk: Alami Kereskedelmi és Ipari Kft. 17,3 millió, Autocolor Festékgyártó és Forgalmazó Kft. 71,2 millió, Auto Finish Kereskedelmi Kft. 32,7 millió, Duplakk Kereskedelmi Kft. 2,1 millió, Ergolakk Kereskedelmi Kft. 14,3 millió, Eurotax Glass’s Magyarország Autóinformatikai Kft. 2,8 millió, valamint Kaméleon Mix Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. 35,5 millió forint.

A GVH – bizonyítottság hiányában – több magatartás miatt megszüntette az eljárást. Ilyen volt például a fényezési árindex megállapítására irányuló magatartás, valamint a fényezési átlagköltség számításához szükséges adatszolgáltató vállalkozások körének korlátozására irányuló magatartás is.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!