2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Az új lakásokon már hozamprémium érhetõ elForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-08-21 19:54:59
A rövid távú diszkont-kincstárjegyhez képest idén már 5 százalékos hozamprémium érhetõ el az új lakásokon, de használt lakásokat még nem érdemes befektetési céllal vásárolni – állítja az MNB honlapján megjelent tanulmány.

A használt lakásokon elérhetõ hozam ugyanis még mindig alatta van a rövid távú diszkont-kincstárjegy hozamának.
A tanulmány kitér arra is, hogy a bérleti díjak emelkedni kezdtek, és az alacsony lakásárak miatt emelkedik a vételi és a majdani eladási ár különbözetébõl adódó nyereség is. A 2008-ashoz képest 35 százalékkal csökkentek a lakásárak.
A tanulmány – a KSH adatai alapján – arra a következtetésre jut, hogy a lakosság pénzügyi vagyonának növekedése, valamint a forinthitel-kamatok csökkenése meg kell hogy jelenjen a lakások iránti keresletben is. Ez a használtlakás-piacon már látszik, de még nem érte el az új lakások piacát.

Ez utóbbi azért is késik, mivel a kínálat mindig késve követi a keresletet ezen a részpiacon.

Végül arra is kitér az írás, hogy miképpen elõzhetõ meg egy esetleges ingatlanbuborék kialakulása a magyar piacon. Erre a jegybanknak két eszköze is van: a jövedelemarányos törlesztõ részlet, valamint a maximális hitelfedezeti arány meghatározása. Az új jegybanktörvény megengedi, hogy ezeket rendeletben szabályozza az MNB.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!