2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Klik: az idei tanévtõl is lesznek felzárkózást segítõ programokForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-08-21 20:08:43
A programok képzéseire javító- és osztályozó vizsgáik eredménye alapján 2014. szeptember 1-jéig még beiratkozhatnak a tanulók.

Az õsszel induló 2014/2015-ös tanévben összesen 103 állami és öt nem állami fenntartású intézmény kapta meg a jogosultságot a köznevelésben a felzárkózást segítõ, úgynevezett híd programok elindítására; az állami iskolák közül 95 tartozik a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) irányítása alá, nyolc intézmény a Földmûvelésügyi Minisztérium szakiskolája - tájékoztatta a Klik kedden az MTI-t.

A tájékoztatás szerint a programra egyrészt azok az általános iskolát végzett fiatalok jelentkezhetnek, akik speciális élethelyzetük és tanulmányi eredményük miatt nem tudtak továbbtanulni, másrészt azok a gyerekek csatlakozhatnak, akik valamilyen oknál fogva nem képesek befejezni az általános iskolát. Olyan osztály is szervezhetõ, amelynek tanulói az általános iskolai tanulmányaikat a tankötelezettségük végéig nem tudták teljesíteni, és hat általános iskolai évfolyamnál kevesebbet fejeztek be.

Azok a tanköteles korú tanulók, akik alapfokú iskolai végzettséggel rendelkeznek, de középfokú iskolába nem vették fel õket, tanulmányaikat a Híd I. programban folytathatják. Azok viszont, akik alapfokú iskolai végzettséggel nem rendelkeznek, de legalább hat általános iskolai évfolyamot elvégeztek, azt a tanévet követõen, amelyben tizenötödik életévüket betöltik, a Híd II. programban tanulhatnak tovább.

A Híd I. programban a tanulók közismereti oktatásban részesülnek. A Híd II. program 10 hónapos változata a szakképzésben való továbbtanulásra készíti fel a diákokat; szakmai alapokat ad, de rész-szakképesítést nem. A 20 hónapos Híd II. képzések a jelentõsebb alapkompetencia-hiányokkal küzdõ tanulóknak rövidebb képzési idejû részszakképesítés mellett hosszabb közismereti képzést nyújtanak, míg a felkészültebb tanulók hosszabb képzési idejû részszakképesítésben és alacsonyabb arányú közismereti képzésben részesülnek - olvasható a Klik közleményében.

A közlemény szerint a programok lehetõvé teszik, hogy a diákok szakmát tanuljanak, megtalálják helyüket az életben, visszanyerjék önbecsülésüket és versenyképes tudáshoz jussanak. A képzések kiemelt célja - összhangban az Európai Unió stratégiai célkitûzésével -, hogy minél kevesebben legyenek olyanok, akiknek nincs befejezett alap- és középfokú végzettségük, s akik emiatt esélytelenül lépnének a munkaerõpiacra.

A híd programokban részt vevõ pedagógusok a diákokat egyéni képesség- és személyiségfejlesztéssel készítik fel a munkába állásra és az önálló életkezdésre - írták.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!