2024. április 23. Kedd, Béla.
 
Súlyos létszámhiány a pszichiátriai osztályokonForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-08-22 17:13:17
Becslések szerint Magyarországon két-háromszázezer ember szenved olyan pszichiátriai betegségben, amely hajlamossá teheti õket agresszív cselekedetek elkövetésére. Pszichiátriai kezeléssel meg lehetne elõzni azokat az eseteket, amelyeket az ilyen betegségben szenvedõk követnek el. A szakemberek szerint azonban a Gyurcsány-kormány 2007-es megszorításai óta az ágazatban súlyos létszámhiány van.

A budapesti Szent János Kórház pszichiátriai osztályán kilencven férõhely van; jelenleg nincs szabad ágy. A szakorvosok és az ápolók kevesen vannak, de a minimális mûködési feltételeket tudják biztosítani.

Prof. dr. Kurimay Tamás, a Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházak osztályvezetõ fõorvosa azt mondta: sürgõs esetben azonnal el kell látni a beteget, és el is látnak kivétel nélkül minden olyan pácienst, aki erre rászorul; a rehabilitációs, illetve a pszichoterápiás részlegen, ahol pszichoterápiás munkával dolgoznak, elõjegyzéssel mûködik az ellátás – tette hozzá.

Azóta, hogy júliusban egy budapesti villamosmegállóban egy férfi - minden ok nélkül - az érkezõ szerelvény elé lökött egy idõs asszonyt, ismét vita indult arról, hogy szükség lenne-e a 2007-ben, a Gyurcsány-kormány idején, takarékosság miatt bezárt Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet újranyitására.

A szakemberek becslései szerint Magyarországon két-háromszázezer ember szenved olyan pszichiátriai betegségben, amely hajlamossá teheti õket agresszív cselekedetekre, de közülük is csak minden századiknak vannak erõszakos megnyilvánulásai.

Magyarországon tízezer lakosra feleannyi pszichiáter jut, mint az Európai Unió több tagállamában. Míg például Svédországban egy pszichiáter egy nap alatt hat, Magyarországon ugyanennyi idõ alatt hatvan beteget lát el ambulánsan.

A Híradónak nyilatkozó szakember szerint nemcsak a köznyelvben Lipótmezõnek hívott intézmény hiányzik a rendszerbõl.

„Az OPNI bezárásával hatszáz pszichiátriai ágy szûnt meg, de ami ennél fontosabb, hogy ugyanebben az idõben az egészségügyi reform keretén belül országosan majdnem huszonöt százalékkal csökkent az összes ágyszám, tehát nemcsak az OPNI révén, hanem mindenhol” – érzékeltette a helyzetet prof. dr. Rihmer Zoltán pszichiáter.

A szakember szerint sokat segítene, ha a pszichiátereknél is bevezetnének egy életpályamodellt, ez ugyanis növelné a szakterület vonzerejét a fiatal orvosok szemében.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!