2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
Turisztikai beruházás a Holt-Szamos menténForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-08-22 17:47:55
Öt község a Szamosi élménytér - a Holt-Szamos Ökoturisztikai attrakció fejlesztése elnevezésû pályázatára 293,5 millió forint támogatást kapott, ezt a konzorciumvezetõ egyesület 6,5 millió forint saját forrással egészíti ki.

Uniós pályázati támogatással 300 millió forint értékû turisztikai beruházást valósíthat meg öt Holt-Szamos menti település, Fülpösdaróc, Géberjén, Gyõrtelek, Ököritófülpös és Tunyogmatolcs - közölte a géberjéni Jót, s Jól a Szatmári Kistérségben Egyesület elnöke. Kovács Sándorné elmondta, hogy az öt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei község Szamosi élménytér - a Holt-Szamos Ökoturisztikai attrakció fejlesztése elnevezésû pályázatára 293,5 millió forint támogatást kapott, amelyet a konzorciumvezetõ egyesület 6,5 millió forint saját forrással egészít ki.

Az összegbõl újjáépítik a Petõfi Sándor által versbe foglalt valamikori kurta kocsmát, mûködõ úszó malmot hoznak létre, egy régi kúriából látogatóközpontot alakítanak ki, továbbá mûjégpálya, rendezvény- és játéktér, kilátó, valamint vendéglátóhely épül. Az egyesületi vezetõ hangsúlyozta: a Holt-Szamos még háborítatlan természeti és környezeti értékeire épülõ projekt megvalósítása az idén, õsszel kezdõdik, s a jövõ nyári idegenforgalmi szezon kezdetére be is fejezõdik.

Kovács Sándorné tájékoztatása szerint Tunyogmatolcson építik újjá a valamikori Szamos-parti kurta kocsmát, amelynek emlékét Petõfi Sándor Falu végén kurta kocsma címû verse is õrzi. A költõ maga is megfordult az ivóban, s annak egyik fagerendájába bicskával belevéste a nevét, amit megtaláltak az épület elbontásakor, az 1900-as évek elsõ felében. Az újjáépülõ kocsma vendéglátóhely és látogatóközpont lesz egyben.

Géberjénben felújítják a Jékey-kúriát, amelyet ökoturisztikai élménytérnek rendeznek be. A település Holt-Szamos-parti mólójához pedig egy mûködõ úszó malmot építenek, továbbá 400 négyzetméteres mûjégpálya és egy ogretanya épül. Az utóbbi viaszbábus játszótér lesz, az észak-európai mitológiában említett ogréknak, az emberevõ félóriásoknak állít majd emléket.

Ököritófülpösön a Holt-Szamos partján rendezvénytér épül színpaddal, valamint pihenõterület szalonnasütõ és bográcsolóhelyekkel. Fülpösdarócon szamosi élménytornyot, kilátót építenek, amelyrõl szemügyre vehetõ majd a környék vadregényes tája. Gyõrteleken egy vendéglátóhelyet létesítenek, s az a régi helyi ételkülönlegességeket kínálja a vendégeknek, még keszegsütõ is lesz benne.

Az egyesületi elnök hozzátette, hogy az öt község idegenforgalmi helyeit, amelyek hét embernek adnak majd munkát a jövõ évtõl, a Holt-Szamoson, vízi jármûvekkel is megközelíthetik a látogatók, illetve kerékpáros túrán szintén felkereshetik az attrakciók helyszíneit.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!