2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Tíz százalékkal csökken a gáz áraForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-09-23 13:43:17
Október elsejétõl átlagosan közel 10 százalékkal csökken a földgáz fogyasztói ára

- közölte a Matos Zoltán, a Magyar Energiai Hivatal elnöke.

 

Podolák György a gazdasági bizottság szocialista elnöke sajtótájékoztatóján már úgy fogalmazott: október 1.-tõl várhatóan 10-14% -kal csökken a lakossági és kisfogyasztói gáz ára.

 

A Fidesz szerint ugyanakkor az MSZP átveri az embereket. Podolák György elismerte, hogy bár a gáz világpiaci ára a tavaly év végi 530 dollárról jelenleg 280 dolárra csökkent, mégsem emiatt fognak kevesebbet fizetni a fogasztók. Az állam ugyanis 66 milliárd forinttal tartozik az EON-nak, amiért másfél éven keresztül nem érvényesítette a gáz árának világpiaci növekedését a fogyasztók felé. Az EON ezt a tartozást eddig köbméterenként 17 forinttal érvényesítette a fogyasztók felé, októbertõl azonban ez csak 3 forint 20 fillér lesz. A köbméterenkénti körülbeül 14 forintos fogyasztói gázárcsökkenés ebbõl a különbözetbõl adódik.

 

A szocialista politikus emlékeztetett rá, hogy szolgáltatónként lehet néhány forintos eltérés.

 

A Fidesz szerint ugyanakkor a kormány átveri az embereket. Cser-Palkovics András helyettes szóvivõ keddi közleménye szerint a kabinet bejelent egy minimális gázár-csökkentést, ugyanakkor a fûtéstámogatást elveszi a költségvetésbõl, vagyis végül az emberek gázszámlája mégis sokkal magasabb lesz.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!