2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Módosított a kormány az éves gazdasági növekedési elõrejelzésenForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-08-24 18:09:51
Címkék: Bihari hírek, gdp
Mindezt azok után közölte a nemzetgazdasági minisztérium, hogy múlt héten minden elemzõi várakozást felülmúlt a második negyedéves GDP-adat. Közben a nemzeti bank adatai szerint nyár közepére 85% fölé emelkedett az államadósság. Elemzõk szerint ez fõleg szezonális hatás miatt van, és év végére visszasüllyedhet 80% alá.

Múlt héten derült ki, hogy az idei második negyedévben 8 éves rekordot döntött a magyar gazdaság növekedése: a GDP 3,9%-al volt magasabb, mint egy évvel korábban. Ez fõként olyan iparágaknak köszönhetõ, mint a jármûgyártás, az élelmiszeripar, de a számítástechnikai és elektronikai termékek gyártása is felfutóban van. Tovább bõvült az építõipar is, ami több mint 22 és fél százalékkal emelkedett az idei elsõ félévben, a tavalyi év azonos idõszakához képest. A turizmus pedig a tavalyi rekordévet is túlszárnyalhatja idén, miközben a kiskereskedelmi forgalom, vagyis a fogyasztás is nõtt.

Mindezek hatására a Nemzetgazdasági Minisztérium hétfõn 3,1%-ra emelte az idei GDP-növekedés elõrejelzését. Még nagyobb növekedésre számít éves szinten az egyik nagy magyarországi bank vezetõ elemzõje. Németh Dávid azt mondta: a magyar gazdaság pozitív folyamataiból már lehetett látni, hogy a vártnál lényegesen magasabb lesz a növekedés. Szerinte erre reagált most a kormány is.

Az elemzõ szerint nem ront a magyar gazdaság kedvezõ kilátásain az sem, hogy emelkedett az államadósság. A Magyar Nemzeti Bank hétfõn közölte, hogy 85% fölé emelkedett az GDP arányos államadósság.

A Portolio.hu elemzése szerint a költségvetés az éves hiány nagy részét hagyományosan az év elsõ felében halmozza fel, amit finanszírozni kell.

Ezért az elemzõk felhívják a figyelmet, hogy az év végi adat lesz majd a mérvadó, amikor újra 80% körüli szintre csökkenhet az államadóság, miután lejárnak a nagyobb tartozások.

Az államháztartásért felelõs államtitkár az államadóssággal kapcsolatban pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar emberek egyre több állampapírt vásárolnak, ezzel pedig az államnak hiteleznek. Vagyis csökken Magyarország külföldi kiszolgáltatottsága, mert az állam a saját polgárainak tartozik. Banai Péter Benõ szerint így a magyar családok az infláció feletti hozamnak köszönhetõen plusz bevételhez jutnak. Az államtitkár szerint ennek a folyamatnak nemzetgazdasági jelentõsége van, ugyanis a családok növekvõ jövedelme végül megjelenik a fogyasztás bõvülésében, ami pedig a gazdaság további növekedéséhez vezet.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!