2024. április 19. Péntek, Emma.
 
NGM: az év végére csökkenhet az államadósságForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-08-24 18:39:48
Év végére a tavalyi érték alá csökkenhet az államadósság szintje - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államháztartásért felelõs államtitkára.

Banai Péter hétfõn az MTI-nek elmondta: az adósságfinanszírozás szezonalitása miatt év közben hullámzik az adósság szintje, de a jogszabályok és a befektetõi megítélés szempontjából is fontos év végi mutató a tavalyi érték alá csökkenhet.

Az idei évre szóló finanszírozás keretében az Államadósság-kezelõ Központ (ÁKK) már az év elején biztosította az idén lejártó tartozások fedezetét - mondta. Az év során eddig tapasztalt adósságnövekmény nagy része ezzel az elõtartalékolással magyarázható - tette hozzá.

Az államtitkár emlékeztetett: az ÁKK márciusban dollárkötvényt bocsátott ki 3 milliárd dollár (2,25 milliárd euró) értékben, egyedül ez csaknem 700 milliárd forinttal növelte az államadósságot. Ebbõl a pénzbõl késõbbi lejáratokat finanszírozunk - mutatott rá Banai Péter. Júliusban már kifizettünk 1 milliárd eurót, ami a harmadik negyedévi statisztikákban jelenik meg, és év végéig további több mint 2 milliárd euró törlesztése csökkenti az államadósságot - mondta.

Az államtitkár megjegyezte: rendkívül keresettek a forint állampapírok is, így folyamatosan csökkenõ hozamok mellett az ÁKK a szükségesnél több állampapírt bocsát ki, ami átmenetileg szintén növeli az adósságot. Az év hátralévõ részében ezekbõl a bevételekbõl is az esedékes lejáratokat fogják törleszteni. Az utóbbi hónapokban látott adósságemelkedés nagy része tehát az ország finanszírozásának a biztonságát szolgálja - mondta.

Emlékeztetett arra is: a központi költségvetés adósságát növeli, hogy az állam januártól átvette az önkormányzatok adósságát, ugyanakkor ez nem növelte az államháztartás egészének az adósságát, mert az államháztartási alrendszerek közötti tranzakció volt.

A költségvetési és adósságkezelési folyamatok hatására az év végére az adósságszint várhatóan csökkenni fog - mondta el Banai Péter, az NGM államháztartásért felelõs államtitkára.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfõn közzétett elõzetes pénzügyi számláinak adataiból kiderült: az államháztartás adóssága június végén a GDP 85,1 százalékán állt a három hónappal korábbi 84,4 és a múlt év végi 79,4 százalékkal szemben. Az adósság GDP-arányos szintje 2010 közepe óta elõször emelkedett a 85 százalékos szint fölé, akkor 85,6 százalékon tetõzött.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!