2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
A Fidesz és az MSZP mellett csak a Jobbik lépné át a parlamenti küszöböt szeptemberbenForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-09-23 14:01:18
Ha most szeptemberben lennének a választások, akkor a Fidesz és a Magyar Szocialista Párt (MSZP) mellett csak a Jobbik lépné át az öt százalékos parlamenti küszöböt.

 

A szeptember eleji kutatásból az is kiderül, hogy a Fidesz továbbra is jelentõs elõnnyel vezet az MSZP elõtt. A kormánypárt támogatottsága jelenleg 14 százalék az összes szavazó körében, a Fideszé pedig 25 százalék. A biztosan szavazók között még nagyobb a Fidesz elõnye, amely a szavazatok közel hat tizedét (57 százalék) zsebelné be, az MSZP viszont csak a szavazatok negyedére (25 százalék) számíthatna. A Jobbik ebben a "kategóriában" továbbra is 12 százalékon áll, csakúgy mint júniusban.

 

A felmérés szerint a Jobbik kivételével egyik kispártnak sincs esélye az 5 százalékos parlamenti küszöb átlépésére. A Szabad Demokraták Szövetségére (SZDSZ) szavazók aránya a biztosan szavazó pártot választók körében már az egy százalékot sem éri el. A Magyar Demokrata Fórum (MDF) és a Lehet Más a Politika (LMP) júniusban még négy-négy százalékon állt, azonban ha most tartanának parlamenti választást, akkor az LMP a szavazatok két százalékát, az MDF pedig az egy százalékát szerezhetné meg.

 

A Bajnai Gordon által vezetett kormány megítélése sokat javult megalakulása óta, ám a többségi vélekedés még mindig alapvetõen negatív. Szeptemberben a megkérdezettek több mint fele (52 százaléka) értékelte negatívan a kormány tevékenységét. A kabinet értékelése elsõsorban a pártszimpátiától függ: az MSZP szavazóinak 93 százaléka ítélte meg pozitívan a kormányt, a Fidesz szavazóinak 84 százaléka viszont negatívan.

 

Nem kedvezõ az ellenzék tevékenységének megítélése sem. A politikai évadnyitót megelõzõen készült adatfelvétel szerint szeptemberben 32 százalék az ellenzék tevékenységét pozitívan megítélõk aránya, míg negatív véleményen a megkérdezettek 58 százaléka van. Továbbra is jelentõs azok aránya, akik mind a kormánnyal, mind pedig az ellenzékkel elégedetlenek (24 százalék).

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!