2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Önkormányzat 2014 – Három szinten ellenõrzik az októberi voksolásra összegyûjtött ajánlásokatForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-08-25 18:23:52
Hétfõn kezdhetik meg az önkormányzati és nemzetiségi választáson induló jelöltek és jelölõszervezetek az ajánlások gyûjtését, az összegyûjtött ajánlásokat három – helyi, területi, és országos – szinten ellenõrzik a választás típusától függõen.

Az országgyûlési választáson egyszerûbb volt a helyzet: a 106 országgyûlési egyéni választókerületi választási irodánál történt az országgyûlési képviselõjelöltek ajánlásainak ellenõrzése, az Európai Parlament (EP) magyar tagjainak májusi választásán pedig – mivel akkor az egész ország egy választókerületet alkotott – a Nemzeti Választási Iroda (NVI) ellenõrizte a választáson induló pártok által összegyûjtött ajánlásokat.

A helyi önkormányzati képviselõk és polgármesterek, illetve a nemzetiségi képviselõk októberi választására azonban a többféle választástípus miatt különbözõ szinteken történik az ajánlások ellenõrzése.

A helyi választási irodákban (ez a települési szint) ellenõrzik a képviselõjelöltek, polgármesterek, valamint a települési nemzetiségi képviselõ-választás jelöltjeinek ajánlásait.

A megyei szinten a területi választási irodák ellenõrzik a megyei közgyûlési választáson listát állítani szándékozó jelölõszervezetek által összegyûjtött ajánlásokat, illetve a Fõvárosi Választási Iroda ellenõrzi a fõpolgármester-jelöltek által összegyûjtött ajánlások érvényességét. Ugyancsak ezen a szinten ellenõrzik a megyei illetve fõvárosi nemzetiségi önkormányzati választás ajánlásait.

Ezek mellett a Nemzeti Választási Iroda is végez ajánlás-ellenõrzést: az NVI-ben az országos nemzetiségi önkormányzati képviselõk választásán induló nemzetiségi szervezetek által összegyûjtött ajánlásokat ellenõrzik.

A választási irodáknak három napjuk van arra, hogy az önkormányzati és nemzetiségi választáson indulni szándékozó jelöltek által összegyûjtött ajánlásokat ellenõrizzék.

A választási iroda az ellenõrzés során megvizsgálja, hogy az ajánlóív el van-e látva a választási iroda pecsétjével, sorszámozva van-e, rá van-e vezetve az ajánlást gyûjtõ személy neve és aláírása.
Az ajánlóívre felvezetett adatok alapján a választási iroda azonosítja az ajánló választópolgárt és vizsgálja, hogy van-e választójoga, valamint az ajánlóíven feltüntetett adatai (a neve, személyi azonosítója, lakcíme, anyja neve) a központi névjegyzékben szereplõ adataival megegyeznek-e.

Az iroda állapítja meg azt is, hogy az érvényes ajánlások száma eléri-e a meghatározottat. Az ajánlások ellenõrzésének eredményérõl a választási iroda tájékoztatja a mellette mûködõ bizottságot, amely – legkésõbb a bejelentést követõ negyedik napon – dönt a jelölt nyilvántartásba vételérõl, vagy elutasításáról.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!