2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
Az egyetem is felkészült az Ebola-vírusraForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-08-26 15:48:25
A Debreceni Egyetem vezetése folyamatosan egyeztet az illetékes szakhatóságokkal és szakigazgatási szervekkel az afrikai Ebola-járvány kapcsán.

A Debreceni Egyetem vezetése és Nemzetközi Oktatást Koordináló Központja hetek óta figyelemmel kíséri az Ebola-láz terjedésérõl szóló híreket, mivel egyetemünkön több mint háromszáz, az érintett afrikai országokban élõ hallgató kezdi meg a tanévet szeptemberben. A diákok többsége az Általános Orvostudományi Kar hallgatója.

Az illetékes szakhatóságokkal, szakigazgatási szervekkel – Országos Tisztifõorvosi Hivatal, Országos Epidemiológiai Központ, Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv – hetek óta folyamatosan tartjuk a kapcsolatot, az általuk elõírt szükséges megelõzõ intézkedéseknek eleget teszünk. A külföldrõl érkezõ hallgatók jogszabályban elõírt egészségügyi biztosítása és szûrése – a mostani helyzettõl függetlenül is – évek óta folyamatosan megoldott intézményünkben. Ez azt jelenti, hogy addig nem kezdhetik meg a klinikai gyakorlatot a külföldi hallgatók, amíg a jogszabályban elõírt szûrõvizsgálatokon nem vettek részt.

A Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervétõl kapott tájékoztatás szerint „rendkívül alacsony az esély arra, hogy az érintett területeken élõ emberek megfertõzõdjenek, így az uniós lakosságra, ezen belül Magyarországra nézve az Ebola-vírus csak csekély kockázatot jelent.” A Debreceni Egyetem – annak érdekében, hogy minimálisra csökkentse a kockázatokat – az NSZSZ útmutatásai szerint kérdõívet és nyilatkozatot küldött ki az érintett külföldi hallgatóknak.

Az intézmény – az országos tisztifõorvos javaslatára – három, angolul is beszélõ egészségügyi szakembert jelölt ki az érintettek további tájékoztatására, kérdéseik megválaszolására. A Debreceni Egyetem a szakmai szervezetek útmutatásai alapján mindent megtesz, hogy az elõírt, szükséges óvintézkedésekkel az intézmény minden oktatója, dolgozója és hallgatója biztonságban legyen.

Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora kiemelte: „a Debreceni Egyetem vezetése felkészült arra is, hogy amennyiben az Ebola-járványban érintett afrikai országokból érkezõknek a hazai szakhatóságok a beérkezést követõen központi megfigyelési idõszakot rendelnek el, vagy átmeneti beutazási tilalom lép életbe, akkor az az egyetemünkön tanulmányokat folytató külföldi diákok képzésében ne okozzon fennakadást, az érintett hallgatók be tudják fejezni a félévet”.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!