2024. április 24. Szerda, György.
 
Látássérülteknek épül rehabilitációs központ TatánForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-08-26 16:38:48
Címkék: Bihari hírek, tata
A látássérültek komplex rehabilitációját szolgáló, valamint oktatóközpontként mûködõ intézmény alapkövét tették le pénteken Tatán, az intézmény a Vakok Állami Intézetének tatai telephelyeként mûködik 2015 márciusától.

Czibere Károly, az Emberi Erõforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelõs államtitkárára köszöntõjében kiemelte, a másfél milliárd forintos beruházás esélyt ad a látássérült emberek életének teljesebbé válásához, valamint fogyatékosságuk kompenzálása mellett foglalkoztatási lehetõséget teremt számukra.

Szabóné Berta Irén, a Vakok Állami Intézetének igazgatója elmondta, a rehabilitációs központ 45 fõt láthat el és egyszerre 132 szakember számára biztosíthat továbbképzési lehetõséget. A 2600 négyzetméteres épület mellett 8000 négyzetméteres terápiás kertet alakítanak ki.

Tatát a jó közlekedés, a kertvárosias környezet és a város befogadó hozzáállása miatt választották helyszínként, emlékeztetett a projekt elindítójaként Soltész Miklós, az Emmi egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelõs államtitkára.

A beruházás állami ingatlanon, a volt Dobi István Mezõgazdasági Szakképzõ iskola helyén valósul meg. A bentlakók számára saját fürdõszobával ellátott lakótereket építenek, a 36 szobából 8 nagyobb helyiség kerekesszékkel közlekedõk számára is használható lesz.

A rehabilitációs ellátás mellett 5 elõadó és szemináriumi terem a látássérültekkel foglalkozó szakemberek továbbképzéseinek és a látássérültek különbözõ tanfolyamainak ad otthont. Az intézmény 35 új munkahelyet teremt a városban.

Az udvaron a terápiás kert egy részében a közlekedés tanulására alkalmas övezetet létesítenek, szilárd és laza burkolatú út, járdaszegély, rámpa és lépcsõ kialakításával, illetve a terület egy részén konyha- és pihenõkertet hoznak létre.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!