2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
Emmi: 2,64 milliárd nyári szociális gyermekétkeztetésreForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-08-26 17:06:31
A nyári szociális gyermekétkeztetésre költségvetési forrásból idén 2,64 milliárd forintot biztosítottak, vagyis a települési önkormányzatok feladatellátásának támogatására szánt összeg 240 millió forinttal nõtt az elõzõ évekhez viszonyítva - derül ki Rétvári Bence államtitkárnak a szocialista Bangóné Borbély Ildikó kérdésére adott írásbeli válaszából.

Az Emberi Erõforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az Országgyûlés honlapján közzétett válaszban utal arra, hogy a szociális nyári gyermekétkeztetés állami támogatása, ezzel az önkormányzati feladatellátás segítése már évek óta folyik. Hangoztatja, hogy a kormány 2010-2014 között a központi költségvetési többletforrás biztosításával, a szabályozás változtatásával kiemelt figyelmet fordított a gyermekétkeztetésre, különös tekintettel a szociálisan rászoruló gyermekekre.

A válasz alapján 2011-ig a támogatási rendszer fõ problémája az volt, hogy nem vette figyelembe az egyes települések helyzetét, lehetõségeit, a támogatás nem volt megfelelõen célzott, hiszen addig valamennyi települési önkormányzat ugyanolyan arányban, a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülõ gyermekek 21,5 százaléka után igényelhetett állami támogatást. Ezért 2011-tõl olyan támogatási rendszert vezettek be, amely lehetõséget biztosít arra, hogy a forrásokat a települések helyzetének, teljesítõképességének és vállalásainak figyelembevételével osszák el.

A nyári szociális gyermekétkeztetésre költségvetési forrásból idén 2,64 milliárd forintot biztosítottak, vagyis a települési önkormányzatok feladatellátásának támogatására szánt összeg 240 millió forinttal nõtt az elõzõ évekhez viszonyítva.

Idén teljes mértékben kielégítették a leghátrányosabb és hátrányos helyzetû települések támogatási igényét, továbbá azokét a településekét is, amelyek gyermekfelügyeletet, szabadidõs programot vagy nagyobb arányú önerõ biztosítását vállalták - jelenti ki. Emellett a többi, átlagos helyzetû település igényléseinek mintegy 77,5 százalékát teljesítették. A tavalyi évhez képest 9 százalékkal nõtt a támogatásból és mintegy 20 százalékkal a települési önkormányzati önerõbõl étkezõ gyermekek száma, ez összesen 9,6 százalékos gyermekszám-növekedés, meghaladja a beérkezett igények 3 százalékos és az igénylõ önkormányzatok számának 8 százalékos növekedését is. Várhatóan 123 ezer 750 gyermek étkeztetését sikerül megoldani a nyári szünidõben - teszi hozzá.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!