2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Környezetbarát jégmentesítõ folyadék kifejlesztésébe kezd a Bagoly Beton Kft.Forrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-08-27 09:57:26
Repterek kifutópályáin, közutakon és hidak jégmentesítéséhez használható új, környezetbarát terméket fejleszt a Bagoly Beton Kft. mintegy 700 millió forintos kutatás-fejlesztési projekt keretében - közölte a cég az MTI-vel.

A Bagoly Beton Kft. tájékoztatása szerint a projekt összköltsége 702 millió forint, amelybõl 485 millió forint vissza nem térítendõ támogatás: 85 százaléka az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és 15 százaléka a magyar költségvetésbõl származik, az önerõ 216 millió forint.

Hajdzser István a cég ügyvezetõje, tulajdonosa az MTI-nek elmondta, hogy saját szabadalmukat, a Not Glikol Liquid Coolstar nevû hûtõfolyadékot fejlesztik tovább, jég oldására is alkalmassá teszik. Az új, környezetbarát termék akár már 2015 augusztusára elkészülhet. A Kft-nek 18 állandó alkalmazottja van, a mostani kutatás-fejlesztési projektre 12 embert vettek fel, többségében tudományos kutatókat.

A termék nem glikol alapú, az ugyanis erõsen szennyezi a talajvizet. Az NGL Coolstar azonban vízzel történõ higítás után a csatornarendszerbe engedhetõ, mert bizonyítottan nem ártalmas a környezetre.

A cég tájékoztatása szerint a hûtõfolyadékot az élelmiszeriparban, jégstadionokban, klímaberendezésekben is használják. A Bagoly Beton Kft. bevételeinek 90-95 százalékát adja az export. A magyar családi vállalkozásnak Telkiben és Balatonszemesen van telephelye. Exportálnak Csehországba, Szlovákiába, Lengyelországba, Bajorországba, Észak-Olaszországba, Romániába, sõt még a Kazah nemzeti jégstadion hûtéséhez is használják a magyar szabadalmat - mondták. A jégmentesítõ értékesítésrõl egyebek mellett tárgyalnak a prágai repülõtérrel és a három nagy moszkvai reptérrel is.

A Bagoly-Beton Kft 2012-ben 759 millió 931 ezer forint árbevételt ért el, adózott eredménye 62 millió 792 forint volt, 2013-ban 974 millió 503 ezer forintos bevétellel zárta a cég az évet, adózás elõtti eredménye 82 millió 396 ezer forint volt.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!