2024. április 19. Péntek, Emma.
 
A kicsinek is örülnekForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-08-27 10:59:02
Megyénk kilenc települése örülhet állami támogatásnak.

Konyár 885 ezer, Tépe 113 ezer, Körösszakál 552 ezer, Mezõpeterd 4,1 millió, Váncsod 7,3 millió, Tiszacsege 13,2 millió, Bocskaikert 2,3 millió, Derecske 2,7 millió, Mezõsas 10,4 millió forint rendkívüli önkormányzati támogatást kapott a kormánytól. Változatos összegek, amelykrõl tudni kell, hogy általában minden helység kétszer annyit igényelt. De nyugtatják magukat azzal a településvezetõk, hogy aki sokat kapott, ott nagy lehet a baj. Talán az önhikihez hasonlítható ez a támogatás, amely azért jött létre, hogy a hátrányos helyzetû településeken központilag igyekezzenek segíteni. Az igényelt összeget pontosan körül kell írni, mire, mennyi szükséges.

Általában, ahogy Váncsod is, közüzemi számlák rendezésére kérték, emellett a falu megszépítésére is jut – mondta Szalay Csaba polgármester. Bocskaikert célirányosan az iskola üzemeltetésére, karbantartására kapta – közölte Szõllõs Sándor polgármester. Konyár vezetõje, dr. Fülep László szintén arról számolt be, hogy a gyermekek látják hasznát az összegnek, ugyanis a gyermekétkeztetés infrastruktúrájának támogatására igényelték, a konyha technikai felszereltségét javítják belõle.


Nagyító alatt

Tiszacsege vezetõje leszögezte, stabil és mûködõképes a település gazdálkodása, de magasabb színvonalon is mûködhetne. Ezt azzal a párhuzammal érzékeltette, hogy az iroda, amiben ül hét éve nem volt kimeszelve, de kátyús utak is vannak, emellett az iskolának új játszótérre volt szüksége, az óvodának pedig árnyékolóra. Az önkormányzat döntött, hogy mit vállal be, meddig mehet el, mire áldoz; így lett útkarbantartás, játszótér és udvari árnyék. – Az önkormányzatok nagyító alatt vannak, így a kormány napra kész, hová mennyi adó folyik be; sem nagyobb hiány, sem többlet nem keletkezhet. Ez a támogatás amolyan jogorvoslati lehetõség, akinek a mûködéséhez szükséges többlet forrás, oda meg is érkezik, így mondhatjuk, a kormány nem engedi el az önkormányzatok kezét – mondta Szilágyi Sándor. Most az iskolára és fõleg közüzemi számlákra megy el a kapott összeg. Olyan dolgokra, amelyek stabilitást adnak, de a minõségi javulás még nem számottevõ.
Volt, nincs

Mezõpeterd 4,1 milliójának talán a legsajátságosabb a helye. A településen marad ugyan, de kitérõvel: már át is utalta az önkormányzat a teljes összeget a Körösmenti Óvodai Köznevelési Társulás számlájára. Ugyanis a négy települést tömörítõ társulás mezõpeterdi intézményébõl két óvónõ nyugdíjba vonult 40 év munkaviszony után, és az õ hat havi bérükre, jubileumi jutalmukra, valamint a már dolgozó két utódjuk bérére kellett a pénz. Ez esetben szomorú, hogy nem kapták meg az igényelt 11,5 milliót, mert a társulásnak összesen 7,5 milliót kellene utalni, és volna azért egyéb helye is a pénznek a településen – mondta Pap Miklós polgármester. Hozzátette, a közalkalmazottaknak járó prémium bár országszerte feszültség forrása, nem lehet vita tárgya, hiszen egyik önkormányzat sem szeretne munkaügyi bíróságra járni. A központi normatíva viszont nem finanszírozza, ha a társulás bármely intézményében felújításra, jutalomra kiegészítés kell, azt az önkormányzat teremti elõ, valahogyan.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!