2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Paksi bõvítés: folytatódik a szeizmikus méréssorozatForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-08-28 15:02:18
Címkék: Bihari hírek, paks
Bács-Kiskun megyében kezdõdött, Tolna megyében folytatódik az a 3D szeizmikus méréssorozat, ami a majdani atomerõmûvi blokkok telephely-vizsgálati programjának része. Mesterségesen keltett rezgésekkel vizsgálják a terület tulajdonságait - számoltak be sajtótájékoztatón az MVM Paks II. Atomerõmû-fejlesztõ Zrt. szakemberei.

Mittler István kommunikációs vezetõ azt mondta, hogy az új atomerõmûvi blokkok létesítéséhez vizsgálatok és engedélyek sorára van szükség. A telephelyvizsgálat és -értékelés célja az olyan veszélyek és körülmények meghatározása, amelyeket az új atomerõmûvi blokkok tervezésekor és biztonságának elemzésekor figyelembe kell venni. A földrengésveszély meghatározásának alapfeltétele a földkéreg ismerete, ezt szolgálják a 3D szeizmikus mérések.

Eck József projektmenedzsment igazgató elmondása szerint a tervezett blokkok telephelyének 12 kilométeres körzetét érinti a vizsgálat, amely során rezgésérzékelõket helyeznek ki a talajra, majd úgynevezett önjáró vibrátor jármûvekkel, illetve, ha ez nem lehetséges, kisebb robbantásokkal, rezgéseket keltenek. Az ennek nyomán keletkezõ rezgéshullámok a mélybõl visszaverõdve értékes információkat szolgáltatnak a talaj és a mélységi kõzetek rétegtani, illetve tektonikai viszonyairól.

A mûvelet a lakosságra nem veszélyes, az épületek 50 méteres körzetében nem keltenek rezgéseket a károk elkerülését szem elõtt tartva, a termõföldeken keletkezett kár megtérítésére az MVM Paks II. Atomerõmû-fejlesztõ Zrt. tartalékot képzett - nyomatékosította Eck József hozzáfûzve, hogy a munkát a megbízott cég úgy végzi, hogy csak a lehetõ legkisebb, elkerülhetetlen károk keletkezzenek. Ezt a tulajdonosokkal egyeztetve térítik meg.

A földtulajdonosok és földhasználók a vizsgálatról elõzetes tájékoztatást kaptak, ingyenesen hívható zöldszámon és lakossági fórumon is érdeklõdhetnek.

Az elõkészítés augusztus 1-jén, maga a munka 21-én kezdõdött Bács-Kiskun megyében. Tolna megyében a kutatások elõkészítését augusztus 28-án, a munkálatokat szeptember 10-én kezdik el.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!