2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Már csaknem tízezren kapnak kiemelt ápolási juttatástForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-08-28 15:23:14
Júliusban már csaknem tízezren kapták meg a legsúlyosabb betegeket otthonukban ápoló hozzátartozóknak járó juttatást, ez a májusi adatokhoz képest közel négyszeres növekedés - írja a Magyar Nemzet

Júliusban már csaknem tízezren kaptak kiemelt ápolási díjat, amely a legsúlyosabb betegeket otthonukban ápoló hozzátartozóknak jár. Ez három hónap alatt közel négyszeres létszámnövekedést jelent. Nõtt az ápolási díjban részesülõk összlétszáma is. A kiemelt ápolási díjat januárban vezette be a kormány, összege nyolcvan százalékkal magasabb az ápolási díj alapösszegénél.

Tovább nõ a kiemelt ápolási díjban részesülõk száma. A júliusi adatok alapján már 9630-an kapják ezt az ellátást – tudták meg az Emberi Erõforrások Minisztériumának (Emmi) Czibere Károly vezette szociális ügyekért és társadalmi felzárkóztatásért felelõs államtitkárságától. Ez csaknem négyszeres növekedést jelent a májusi adatokhoz képest, amikor még csak 2417 embernek járt az ápolási díj alapösszegénél 80 százalékkal magasabb összegû, havi 53 100 forintos ellátás. A kormány a kiemelt ápolási díj januári bevezetésével a legsúlyosabb állapotban lévõ gyermekeket, illetõleg más hozzátartozójukat otthonukban ápolók munkáját kívánta elismerni. Az érintettek állandó felügyeletet igényelnek, így ellátásuk mellett munkát vállalni nem, vagy legfeljebb az otthonukban, részmunkaidõben lehet.

Háromféle ápolási díj van: az alapösszegû díj mellett a fokozott ápolást igénylõknek emelt összegû ellátás, a legsúlyosabb állapotúakat gondozóknak pedig a kiemelt ápolási díj jár. A júliusi adatok szerint 16 456 fõ részére folyósítanak emelt összegû ápolási díjat, ennek összegét szintén jelentõsen emelte januárban a kormány: az ápolási díj alapösszegének 130 százalékáról 150-re, 38 350-rõl 44 250 forintra. Így csaknem 26 ezer ember ápolási díjának összege nõtt jelentõsen az idén. Alapösszegû ellátást 30 849-en kapnak, havi 29 500 forintot.

A Czibere Károly vezette államtitkárság közölte azt is: 2013-ban havonta átlagosan alapösszegû ápolási díjban 31 790 fõ, míg a fokozott ápolást igénylõ hozzátartozójukat gondozóknak nyújtható ellátásban 17 484 fõ részesült, vagyis 49 274 ember volt jogosult tavaly valamilyen összegû ápolási díjra. Ezzel szemben idén júliusban valamilyen összegû ápolási díjat 56 935-en kaptak, vagyis fél év alatt mintegy 17 százalékkal nõtt az ellátásban részesülõk száma.

Míg a rendes és az emelt összegû díj alanyi jogon jár, a kiemelt díjat igényelni kell. Felnõtt betegeknél azon hozzátartozók kaphatnak kiemelt ellátást, akik olyan megváltozott munkaképességû személyt ápolnak, akirõl a rehabilitációs hatóság a komplex minõsítés során megállapítja, hogy egészségkárosodása jelentõs, önellátásra nem, vagy segítséggel képes. Gyerekeknél azon közeli hozzátartozók jogosultak kiemelt díjra, akiknek a gyerek után magasabb összegû családi pótlékot folyósítanak, és szakorvos igazolja, hogy a gyermek tartós ápolást, gondozást igényel.

A vonatkozó rendelet szerint tehát nem minden olyan gyermek után jár kiemelt ápolási díj, aki után magasabb összegû családi pótlékot folyósítanak, hiszen vannak olyan betegségek is, amelyek esetén a kiskorú nem szorul állandó gondozásra. A kiemelt ápolási szükséglet azon személyek esetében áll fenn, akik – tartós betegségükbõl, fogyatékosságukból eredõen – másvalaki személyes segítsége nélkül nem képesek az illemhelyet használni, valamint a lakáson belül segédeszköz igénybevételével sem tudnak egyedül közlekedni.

Jogosultságot ad az is, ha a beteg gyermek segítség nélkül nem képes az étkezéssel, a tisztálkodással vagy az öltözködéssel kapcsolatos tevékenységek közül legalább kettõt ellátni. A jogosultságot igazoló nyomtatványt ugyanannak a szakorvosnak kell kiállítania, aki a magasabb összegû családi pótlékra jogosító betegségekrõl, fogyatékosságokról szóló igazolás kiállítására is jogosult. A kérelmet az ápoló személy lakóhelye szerinti járási hivatalhoz kell benyújtani.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!