2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
800-nál többen jelentkeztek át eddig az önkormányzati választásraForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-08-28 15:44:04
Csak azok tehetik ezt meg, akik tartózkodási helyüket (ideiglenes lakcím) a választás kitûzését megelõzõen legalább 30 nappal létesítették, és ennek érvényessége legalább a szavazás napjáig tart.

Nyolcszáznál többen jelentkeztek át az október 12-ei önkormányzati választásra a kedd délelõtti adatok szerint - közölte a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke. Pálffy Ilona elmondta, 819 választópolgár jelezte, hogy a helyi önkormányzati képviselõk és polgármesterek választásán nem a lakóhelye szerinti településen kíván szavazni, hanem a tartózkodási helyén.

Az önkormányzati választáson - szemben az országgyûlési és európai parlamenti választással - alapesetben mindenki a bejelentett lakóhelyén (korábbi elnevezéssel állandó lakcímén) szavazhat, de ha van érvényes bejelentett tartózkodási helye (korábban: ideiglenes lakcíme), akkor oda átjelentkezhet. Azok jelentkezhetnek át a szavazásra a tartózkodási helyükre, akik ezt a címüket a választás kitûzését megelõzõen legalább harminc nappal létesítették, valamint e lakcím érvényessége legalább a szavazás napjáig tart. Az átjelentkezési kérelmeknek október 10-én pénteken 16 óráig kell megérkeznie a helyi választási irodához (ahhoz, ahonnan a választópolgár át kíván jelentkezni). A kérelmet be lehet nyújtani személyesen a helyi választási irodánál, vagy elektronikusan a www.valasztas.hu oldalon keresztül.

Áder János köztársasági elnök július 23-án írta ki az önkormányzati választások idõpontját október 12-ére, ez pedig azt jelenti, hogy átjelentkezési kérelmet csak az a választópolgár nyújthat be, aki legkésõbb június 23-án létesített tartózkodási helyet és az legalább október 12-ig érvényes. Az országgyûlési választáson 120 ezren szavaztak a lakóhelyüktõl eltérõ másik magyarországi településen.

A vártnál kevesebb jelölõszervezet kérte a regisztrációját

A vártnál kevesebb jelölõszervezet kérte a regisztrációját eddig az október 12-ei önkormányzati választásra a Nemzeti Választási Bizottságtól (NVB) és a területi választási bizottságoktól - közölte a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke keddi, budapesti sajtótájékoztatóján.

Pálffy Ilona elmondta, a kedd délelõtti adatok szerint 233 szervezetet vettek nyilvántartásba, továbbá 27 szervezetrõl még nem hoztak döntést a megyei és a fõvárosi testületek valamint az NVB. Emlékeztetett arra, hogy négy évvel korábban az önkormányzati választáson 600-700 jelölõ szervezet vetette magát nyilvántartásba. Az NVI elnöke jelezte, nem érti, miért ilyen "viszonylag kevés" az indulni kívánó szervezetek száma.

A választáson való indulás, a jelöltállítás feltétele, hogy az adott szervezetek nyilvántartásba vetessék magukat.
Utalt ugyanakkor arra, hogy a szervezetek még szeptember 8-áig, az ajánlásgyûjtés és -leadás határidejéig kérhetik a regisztrációjukat a választási bizottságoknál, ám minél késõbb jelentkeznek, annál kevesebb idejük marad a megfelelõ számú ajánlás összegyûjtésére. Pálffy Ilona elmondta azt is, a regisztrált szervezetek eddig közel 355 ezer ajánlóívet kértek ki. Az NVI elnökének tájékoztatása szerint kedd délelõttig 23 jelöltet vettek nyilvántartásba a választási bizottságok.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!