2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
2018-ra egymillióan szerezhetnek magyar állampolgárságotForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-08-29 13:03:52
Kormányzati prioritás, hogy 2018-ra egymillióan szerezhessék meg a magyar állampolgárságot és élhessenek az ezzel együtt járó joggal - jelentette ki a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelõs helyettes államtitkára kedden Szentendrén, a 26. Kárpát-medencei fõiskolás táborban.

Wetzel Tamás a Rákóczi Szövetség által szervezett, 110 külhoni hallgató részvételével zajló nyári táborban tartott elõadásán kiemelte, hogy továbbra is töretlen az érdeklõdés a magyar állampolgárság iránt. Hozzátette: eddig több mint 70 országból érkezett mintegy 660 ezer kérelem, és eddig egyszerûsített honosítással 600 ezren szereztek állampolgárságot.

A helyettes államtitkár felidézte: az egyszerûsített honosítást 2010-ben tette lehetõvé az Országgyûlés, megszüntetve a korábbi bürokratikus akadályokat, s azóta bebizonyosodott, hogy ez sikertörténetté vált. Emlékeztetett rá: 2010 elõtt évente ötezren kérelmezték az állampolgárságot, 2011-ben viszont a számuk már 200 ezerre ugrott.

Az elmúlt négy évet értékelve Wetzel Tamás kijelentette, hogy számos jó program és kezdeményezés indult el, és egyebek mellett a Bethlen Gábor Alap létrehozását említette. Kitért arra is, hogy a határon túli támogatáspolitikában jelentõs összegek forognak az utóbbi idõszakban, egy közelmúltbeli felmérés szerint mintegy 20,5 milliárd forintot fordít a kormányzat a határon túli célokra minisztériumokon, állami vállalatokon keresztül.

Wetzel Tamás a feladatok között említette a folyamatos kapcsolattartást is a regionális magyar érdek-képviseleti szervezetekkel. Konszenzusteremtõ, a helyi magyarság legitim képviselõit meghallgató politikára van szükség - mondta.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!