2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Önkormányzat 2014 – Már 77 jelöltet vettek nyilvántartásbaForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-08-29 13:18:01
Az ajánlásgyûjtés második napján már 77 jelöltet vettek nyilvántartásba a választási bizottságok: 9 polgármesterjelöltet, 11 egyéni listás jelöltet és 57 egyéni választókerületi jelöltet – derül ki a Nemzeti Választási Iroda internetes tájékoztató oldalának kedd esti adataiból.

Azok a jelöltek és jelölõszervezetek, amelyek múlt péntekig leadták igényüket az ajánlóívekre, legkorábban hétfõ reggel munkakezdéskor vehették át az íveket, ezzel kezdetét vette a két hétig tartó az aláírásgyûjtés. A képviselõ- és polgármesterjelölteknek szeptember 8-án 16 óráig kell összegyûjteniük az induláshoz szükséges érvényes ajánlásokat. Az október 12-i önkormányzati választáson induló jelölteknek a jegyzõk által meghatározott számú ajánlást kell összegyûjteniük ahhoz, hogy felkerülhessenek a szavazólapra. Az összegyûjtött ajánlásokat a választási bizottságok mellett mûködõ választási irodáknak három napon belül kell ellenõrizniük, ha elérte a szükséges érvényes ajánlásszámot az összegyûjtött ajánlások száma, a bizottságnak a bejelentésétõl számított négy napja van a jelölt nyilvántartásba vételére.

A www.valasztas.hu adatai szerint a már nyilvántartásba vett 9 polgármester-jelöltbõl kettõt Budapesten (a VIII. kerületben és a XVII. kerületben) vettek nyilvántartásba, kettõt Bács-Kiskunban (mindkettõt Felsõszentivánban), egyet Borsod-Abaúj-Zemplén megyében (Miskolcon), egyet Somogy megyében (Siófokon), kettõt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében (Mátészalkán és Balkányban), egyet pedig Zala megyében (Zalaegerszegen).

Nyilvántartásba vettek a helyi önkormányzati képviselõk választására 11 egyéni listás jelöltet is. A tízezer vagy annál kevesebb lakosú településen a helyi önkormányzati képviselõket a település választópolgárai egyéni listás (korábban kislistásnak nevezett) választási rendszerben választják meg, amelyben a település egy választókerületet alkot. A 11 egyéni listás jelöltbõl 8-at Felsõszentivánban vettek nyilvántartásba, 3-at pedig Balkányban.

A tízezernél több lakossal rendelkezõ településen és a fõvárosi kerületben a képviselõk vegyes választási rendszerben – egyéni választókerületben és kompenzációs listán – jutnak mandátumhoz. Az NVI adatai szerint kedd este 6 óráig 57 egyéni választókerületi jelöltet vettek nyilvántartásba, 14-et Budapesten, a XVII. kerületben, 20-at Miskolcon, 8-at Siófokon, 3-at Mátészalkán, 12-t Zalaegerszegen.

A megyei önkormányzati választásra még egyetlen listát sem vettek nyilvántartásba a választási bizottságok.

Az önkormányzati és nemzetiségi választásra kedd estig 346 jelöltet jelentettek be a bizottságoknál, ennyien adták le az ajánlásaikat, ebbõl vettek nyilvántartásba már a bizottságok 77-et.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!