2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Erõsödik a feketekereskedelemForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-08-30 19:05:45
Fél év alatt annyi csempészcigarettát foglaltak le a vám- és pénzügyõrök, mint tavaly egész évben.

Harmadával kevesebb cigarettát vásároltak legális úton Magyarországon idén júniusban, mint egy évvel korábban – derült ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adataiból.
Míg 2013 elsõ nyári hónapjában a nagyobb bevásárlóközpontokban és a kisboltokban, valamint a Nemzeti Dohányboltokban és az üzemanyagtöltõ állomásokon összesen 52 millió dobozt, körülbelül egymilliárd szál cigarettát adtak el, addig idén mindösszesen 700 millió szálra, vagyis nagyjából 36 millió dobozra volt kereslet a trafikokban.
Amikor „leesik a kamionról”

– Mint a legtöbb üzlet és kereskedelmi hálózat, úgy a dohányboltok forgalma is idõszakos, változó, nem lehet azt kijelenteni és tudni elõre, hogy mikor jön éppen a hullámvasút alja – fogalmazott az egyik nyíregyházi Nemzeti Dohánybolt tulajdonosa, majd hozzátette: sajnos a trafikosokat az a bizonyos hátráltató tényezõ is sújtja, amit feketepiacnak nevezünk.

– Az egyik pillanatban még fogy az áru, aztán nem is sejtjük, hogy másnaptól hetekig nem fogy majd bizonyos termékeinkbõl. Ilyenkor több, mint valószínû, hogy nagy mennyiségû csempészáru „esett le” a kamionról és telíti a piacot – folytatta a trafikos, majd a számok nyelvén is illusztrálta az elmondottakat: Amíg egy átlagos forgalmú héten huszonöt-harminc kartonnyi cigarettát adunk el, addig a fekete idõszakban ez körülbelül öt kartont jelent, mondani sem kell, mekkora kiesés ez.

Mindezt látszik alátámasztani a GfK Hungária legutóbbi piackutatása, amely azt mutatta, hogy a feketekereskedelem szereplõi tíz százalék feletti piacrészt könyvelhetnek el maguknak, ami alsó hangon 45–50 milliárdos forgalmat jelent. A feketepiac megerõsödéséhez egy újabb adat.
Mélységi ellenõrzések

– Hetvenegymillió szál lefoglalt cigaretta. Ez a mennyiség ugyanannyi, mint amennyit 2013-ban egész évben lefoglaltak a kollégáink – számszerûsít Suller György Attila, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vám- és jövedéki szóvivõje, és hozzáteszi: nõtt a csempészési kedv, amit a pénzügyõrök rendre „elrontanak”.

– Éjjellátó készülékek, hõkamerák, kamion- és Eperjeskénél vagonröntgen is segíti a vámosokat a csempészek lefülelésében, a külföldi eredetû cigaretta megtalálásában. A többletfeladathoz az erõiket is átcsoportosítják, s ha szükség van rá, akkor a Bevetési Fõigazgatóság munkatársai is ellenõriznek.

A csempészcigaretta 70–75 százaléka nem ukrán, hanem fehérorosz, s a legtöbb az ukrán-magyar határon érkezik, vagy érkezne az országba. Az illegális dohánykereskedõk Románia és Szlovákia felõl is szállítanak, mert így akarják kikerülni a vámvizsgálatot, azonban a mélységi ellenõrzések lehetõvé teszik, hogy bárhol, bárkit ellenõrizzenek. Így fogtak már el cigarettaszállítmányt az M3-as, az M7-es autópályán, de még az M70-esen is.
Legális konkurencia

– Nemcsak cél-, hanem tranzitország is vagyunk – ad magyarázatot Suller György Attila. Az ukrán határnál van olyan magyar település, ami mindössze 50 méterre fekszik a határátkelõtõl, s a legtöbb illegális lerakat Szabolcs megyében található, ahonnan továbbszállítják a cigarettát, akár Angliáig.

A hazai dohánypiac átrendezõdéséhez annyit tett hozzá a szóvivõ: ma a legális piac felét a finomra vágott dohány adja, azaz a dohányosok otthon töltik a cigarettájukat. Ez nem csupán olcsóbb megoldás, de a Nemzeti Dohányboltban vásárolva legális konkurenciája is a cigarettának.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!