2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Visszahívott ásványvizek: ezt találták a palackbanForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-08-30 19:12:47
Szinte rémhírként terjedt, hogy több tízezer liter ásványvizet vont ki a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, a szükséges intézkedéseket azonban azóta már megtették az érintettek.

Az elmúlt tíz évben megduplázódott, 60-ról 120 literre emelkedett az egy fõre esõ éves ásványvízfogyasztás, és míg korábban kifejezetten a szénsavas vizeket keresték a vásárlók, mára vetekszik velük a rózsaszín kupakos termékek népszerûsége – hangzott el a Kossuth Rádió 180 perc címû mûsorában. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal évek óta folyamatosan vizsgálja az ásványvizek minõségét, az elmúlt hónapokban lezajlott célellenõrzések során pedig tucatnyi palackozott víz akadt fenn a hatóság szûrõjén. Ezek forgalmazását megtiltották, illetve kötelezték a gyártókat a termék visszahívására.

A vizsgálatot vezetõ Nébih kiemelt ügyek igazgatóságának vezetõje, Helik Ferenc elmondta: a több áruházláncban lefolytatott vizsgálat során 12 kifogásolt tételt találtak. Tizenegy esetben pseudomonas baktérium volt az ásványvízben, egy esetben pedig a nitrition koncentráció volt magas.

A pseudomonas egy úgynevezett indikátor baktérium, jelzi, hogy a kútban vagy a csõhálózatban nincs minden rendben – fogalmazott a szakember. A baktérium nagy mennyiségben a legyengült immunrendszerû embereknél légzõszervi, illetve emésztõrendszeri tüneteket is okozhat. A kifogásolt ásványvizek esetében ugyan nem volt magas a baktérium jelenléte, de egyértelmûen arra utalt, hogy gond van a palackozó üzemben – magyarázta.

A nitrition egy szervetlen molekula, amibõl a megengedett érték 3-szorosát találták az egyik termékben – folytatta Helik Ferenc, hozzátéve: a nitrition magas koncentrációban, folyamatosan fogyasztva a gyerekeknél az úgynevezett kék betegséget okozhatja, amikor a vörösvértestek nem tudnak megfelelõ mennyiségben oxigént megkötni.

A vizsgálat során az üzemeket is ellenõrizték és kiderült, nem a kutakból, hanem a palackozás során került be a szennyezõdés a termékekbe, azóta pedig megtörtént a csõhálózatok fertõtlenítése. A közeli idõszakban újra vizsgálni fogják az adott gyártók termékeit – hangsúlyozta, megjegyezve: az érintett áruházláncok, amelyek vétlenek voltak, haladéktalanul levették a termékeket a polcokról és közzétették a kifogásolt tételeket, a vásárlókat pedig kártalanítják.

A Nébih honlapján megtalálható a visszavont termékek listája, a többi, a listán nem szereplõ és a forgalomban kapható ásványvíz pedig nyugodtan vásárolható, fogyasztható – mondta a szakember a 180 percben.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!