2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Nem mindenki fog kevesebbet fizetni a gázért õsztõlForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-09-24 15:03:46
Csak azok számára csökken a gázár, akik nem kapnak gázártámogatást.

A GKI szerint mindenkinek kevesebbet kellene fizetni a gázért õsztõl


A Gazdaságkutató Intézet szerint azoknak is kevesebbet kellene fizetniük a gázért õsztõl, akik jelenleg gázártámogatást kapnak

A kormány azonban azt állítja, õk októbertõl annyival kevesebb támogatást kapnak, mint amennyivel a gáz ára csökken, így a számlájuk nem változna - számolt be az RTL Híradó.

A négy gázszolgáltató úgy döntött, 10-14 százalékkal csökkentik a gázárakat. Ezt az Energiahivatal is elfogadta, így októbertõl biztosan csökkennek az árak. De a kormány szerint csak azok számára, akik nem kapnak gázártámogatást. Szollár Domokos az RTL Híradónak elmondta, õk nem fognak kevesebbet fizetni, mert a támogatás mértéke a gázár csökkenéssel arányosan csökken. Így az õ számlájuk ugyanannyi marad, mint most - közölte a kormányszóvivõ.

A Gazdaságkutatónál azonban úgy számolnak: minden fogyasztónak kevesebbet kellene fizetnie. A gázártámogatás a gázdíjhoz kötött, az pedig egy icipicit emelkedik is, ami azt jelenti, hogy a támogatás sem változik - mondta Barta Judit, a GKI Energiakutató ügyvezetõje.

A támogatás tehát a Gazdaságkutató szerint nem a fogyasztói árhoz kötött, amely most valóban csökken, hanem a gázdíjhoz: ahhoz az összeghez, amennyiért a szolgáltatók megveszik a gázt. Ez az összeg most gyakorlatilag nem változik. A GKI szerint így nem kellene csökkennie a támogatás összegének sem. Az RTL Híradója a szociális minisztériumban szeretett volna utánajárni annak, hogy végül kevesebbet, vagy ugyanannyit fizetnek majd a gázért azok, akik támogatást kapnak, de szerdán senki sem akart nyilatkozni.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!