2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Orosz embargó – Magyarországnak is jár a támogatás a tejtermékek tárolásáhozForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-09-01 09:33:33
Magyarországnak is jár az a támogatás, amelyet az Európai Bizottság csütörtöki döntése értelmében az Európai Unió nyújt egyes tejtermékek raktározásához az orosz embargó hatásainak enyhítése érdekében – közölte a Földmûvelésügyi Minisztérium (FM) az MTI érdeklõdésére.

A tájékoztatás szerint várhatóan jövõ hét kedden fogadják el a vaj, a sovány tejpor és a sajt magántárolásának támogatását, amely lehetõséget – mint ahogy minden, az egész unióra meghirdetett segítséget – Magyarország, illetve a magyar cégek is igénybe vehetik.

Brüsszel a vaj, a sovány tejpor és a származási helyük vagy földrajzi megjelölésük miatt oltalom alatt álló sajtok esetében vállalja át a raktározás költségeinek egy részét 3-7 hónapra. Így az Oroszországba szánt, de eladhatatlanná vált termékekre a termelõknek, gyártóknak több idejük lehet új vevõt találni.

A brüsszeli közleménybõl az is kiderül: az uniós tejipar tavaly 2,3 milliárd euró értékben exportált termékeket Oroszországba. A legnagyobb értékben, mintegy egymilliárd euróért különféle sajtokat értékesítettek.

Brüsszel azt sem mulasztotta el közölni, hogy a jelenlegi szabályozás mindössze a földrajzi vagy származási helye miatt védett sajtok esetében teszi lehetõvé a raktározás támogatását. De a bizottságnak szándékában áll a jövõben minden sajtra kiterjeszteni a támogatást.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!