2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
Tanévkezdés – Az iskola rendõre program hétfõtõl folytatódikForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-09-01 09:54:45
Szeptember elsejétõl mintegy 2800 oktatási intézményben majdnem 2200 rendõrrel folytatódik Az iskola rendõre program, amely a kisiskolások biztonságos közlekedését segíti – jelentette be az országos rendõrfõkapitány-helyettes pénteken Sopronban, a program kezdetét jelzõ tanévnyitó ünnepségen.

Halmosi Zsolt elmondta: a program hozzájárulhatott ahhoz, hogy az elmúlt húsz évben jelentõsen csökkent a gyermekáldozatok száma a közutakon. Még a kilencvenes évek elején százan, addig 2013-ben nyolcan vesztették életüket közlekedési balesetben. A cél az, hogy egyetlen gyerek se haljon meg az utakon – tette hozzá.

A 2008-ban kezdõdött programban az Országos Polgárõr Szövetség mintegy kétezer egyesülettel vesz részt.

Halmosi Zsolt szólt az iskolai bûnmegelõzési tanácsadói hálózatról, amelyben a középiskolásokat tájékoztatják többek között a családon belüli erõszakról, az internet veszélyeirõl, a kábítószerrel kapcsolatos bûncselekményekrõl és a biztonságos közlekedésrõl. Tavaly az ország mintegy kétszáz középfokú oktatási intézményében száz szakember és 124 ezer diák vett részt a munkában, az idén további 33 bûnmegelõzési tanácsadót képeznek ki.

A rendõrfõkapitány-helyettes elmondta azt is, hogy hétfõtõl a SuliMoped program is folytatódik, amelyben 720 nyolcadik osztályos diákot oktatnak segédmotoros kerékpár vezetésére. A programhoz az Országos Rendõr-fõkapitányság Országos Balesetmegelõzési Bizottság idén tíz segédmotoros kerékpárt szerez be a korábban megvásárolt harminc jármû, húsz utánfutó és ötven védõfelszerelés mellé.

Folytatódik a DADA (Dohányzás, Alkohol, Drog, AIDS) program is, amelyben 341 iskola 30 ezer diákját 164 oktató tanítja majd a “biztonságos életvitelre”.

Zámbó Péter, az Országos Polgárõr Szövetség alelnöke bejelentette, hogy az 1997 óta mûködõ Egy iskola, egy polgárõr programjuk október 12-ig az óvodák és az iskolák környékén tanítás elõtt és után hívja fel a figyelmet a biztonságos közlekedésre.

Utalt arra, hogy 2012 februárjától kötelezõ a polgárõröknek együttmûködniük a rendõrséggel, azokon a területeken segítenek a hivatásos állomány tagjainak, ahol ezt igénylek. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a középiskolások a kötelezõ ötvenórányi közmunkát a helyi polgárõr egyesületeknél is elvégezhetik. A cél, hogy öt év alatt 30 ezer fiatal lépjen be a polgárõrség kötelékébe – tette hozzá az alelnök.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!