2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Tanévkezdés – Hétfõn kezdõdik az iskolaForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-09-01 10:09:34
A 2014/2015-ös tanévben mintegy 1 millió 267 ezer diák veszi hátára az iskolatáskát. A tanévkezdés az idén is jelentõs anyagi terhet jelent a családok számára, a munkáltatók azonban adhatnak iskolakezdési támogatást. A nemzeti tanévnyitót a fõváros XI. kerületében tartják vasárnap.

A köznevelési államtitkárság az MTI kérésére összeállított tájékoztatása szerint általános iskolában 98 600, szakiskolában 35 000, speciális szakiskolában 2300, gimnáziumban és szakközépiskolában egyaránt 41 500 tanuló ül be az iskolapadba a kezdõ évfolyamon. Ez összesen 218 900 diákot jelent. Az általános iskolában 760 000, szakiskolában 106 000, speciális szakiskolában 8200, gimnáziumban 188 000, szakközépiskolában 205 000 tanuló kezdi meg az összes évfolyamon a tanulmányait a 2014/2015-ös tanévben. A Köznevelés Informatikai Rendszere szerint 2280 általános iskola, 579 szakiskola, 713 szakközépiskola és 643 gimnázium 6330 feladat-ellátási helyén kezdõdi meg az új tanév.

A tanévkezdés idén is jelentõs anyagi terhet ró a családokra, ugyanakkor a munkáltatók adhatnak iskolakezdési támogatást.

A Nemzeti Adó és Vámhivatal közlése szerint 30 450 forint nyújtható gyermekenként a munkavállalónak iskolakezdési támogatás címen az idén. Ez a béren kívüli juttatás csak azokat a szülõket illeti, akik iskolás gyermeket nevelnek. Iskolakezdési támogatásként olyan utalvány adható, amely ez év végéig felhasználható tankönyv, taneszköz és ruházat vásárlására.

Az utalványt közvetlenül a pénztári fizetésnél kell felhasználni, utólag nincs lehetõség számla elszámolására. Az utalvány értéke több iskolás gyermek esetén többszörözõdhet, a támogatás feltétele, hogy a támogatásban részesülõ alkalmazott vagy házastársa gyermekei után családi pótlékra legyen jogosult.

A most induló tanévben a gyerekek 60 százaléka jut hozzá ingyenesen a könyvekhez, köztük az elsõ és második osztályosok, a nagycsaládosok gyermekei, valamint a szociálisan rászorulók. A tankönyvek a korábbi évekhez viszonyítva jóval olcsóbbak, a megújuló kiadványok átlagosan 400-450 forintba kerülnek. Összességében körülbelül 20 százalékkal kerülnek kevesebbe a kiadványok és egy átlagos tankönyvcsomagért 11 ezer forintot kell fizetni.

Az államtitkárság azt ígéri, a kiadványok rendben megérkeznek az iskolákba. Összesen 11,8 millió tankönyvet kell eljuttatni az iskolákba, ezek 7 százaléka megújuló. A leghosszabb tankönyv, két szakiskolai kötet 336 oldallal, a legnagyobb méretû a matematika 9-10. évfolyamára szóló kiadvány, amely A4-es méretû.

A tanév egyik újdonságát jelentik a kísérleti tankönyvek, 1501 iskolában kezdenek el tanítani ilyen kiadványokból. A megújuló tankönyvek többségét önköltségi áron (kötetenként 350-400 forintért), a szakiskolai kísérleti közismereti tankönyveket pedig térítésmentesen biztosítja az Oktatáskutató és Fejlesztõ Intézet (OFI) a diákoknak. Az OFI korábbi közlése szerint a megújuló tankönyvellátás már idén több mint másfél milliárd forint megtakarítást eredményezett, amelybõl félmilliárd forint a családok pénztárcájában maradt, egymilliárd forinttal pedig a költségvetés kiadásai csökkennek.

Változás, hogy elindul a tanfelügyeleti rendszer és a törvényi ütemezés szerint nõnek a bérek. A kísérleti tankönyvek mellett szeptembertõl már az 1-2., 5-6., illetve 9-10. évfolyamon kell az új kerettantervek szerint tanítani.

Az új tanévben az 1-3., az 5-7., illetve a 9-11. osztályban lesz kötelezõ a mindennapos testnevelés, amibõl két óra diáksportköri tevékenységgel, versenyszerû sportolással váltható ki, akkor ha a diák rendelkezik egyesületi tagsággal, vagy amatõr sportolókkal kötött szerzõdéssel.

A nemzeti tanévnyitót vasárnap a fõváros XI. kerületében található Ádám Jenõ Általános Iskolában tartják, ünnepi beszédet mond Balog Zoltán emberierõforrás-miniszter és Czunyiné Bertalan Judit köznevelési államtitkár. A rendezvény elõtt a Bikás parkban Õszköszöntõ és Diákcsemege családi fesztivál várja a gyerekeket és szüleiket. Az eseményen a különbözõ feladatokat teljesítõk értékes ajándékokat nyerhetnek, az egész napos pontgyûjtõ játék fõdíja az Emberi Erõforrások Minisztériumának 100 ezer forintos osztálykirándulása.

A most induló tanév 181 napból áll, a nappali tagozatos középiskolákban és szakiskolákban 180 tanítási nappal kell számolni. Az általános iskolákban október 10-ig fel kell mérni azon elsõsök számát, akiknél az alapkészségeket fokozottan kell fejleszteni.

Az õszi szünet október 27-tõl 31-ig, a téli szünet december 22-tõl 31-ig tart. A tavaszi szünet 2015. április 2-án kezdõdik, a vége április 7.

A mostani tanévben is lesz fizikai állapot- és edzettségmérés, ezt 2015. január 5. és május 27. között kell megtartani.

A két tanítási nyelvû általános iskolákban a hatodikos és a nyolcadikos diákok idegen nyelvi felmérõje június 3-án lesz, az iskolák hatodik és nyolcadik évfolyamán az angolt vagy németet elsõ idegen nyelvként tanulók körében június 11-én tartanak felmérést.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!