2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Holnaptól új tízezres jönForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2014-09-01 10:40:41
Keddtõl megújul a tízezer forintos, és a jegybank négy év alatt megújítja, illetve újra is tervezi a teljes forgalomban lévõ bankjegysorozatot, amelyek védettebbek lesznek a hamisítás ellen. A megújított bankjegyek színesebbek lesznek, de ugyanazok az arcok lesznek rajtuk: Rákóczi, Mátyás, Bethlen, Széchenyi, Szent István, Deák Ferenc.

Matolcsy jegybankja 2018-ig megújítja a teljes forgalomban lévõ bankjegysorozatot, és újratervezett, továbbfejlesztett, a hamisítás ellen az eddiginél jobban védett bankjegyeket bocsát ki. A folyamat elsõ lépéseként a megújított tízezer forintos bankjegy 2014. szeptember 2-tõl válik hivatalos fizetõeszközzé és várhatóan decembertõl jelenik meg a forgalomban.
A régi és az új tízezeres. Az újon a bal felsõ sarokban lévõ ábra olyan, mint egy kastély alaprajza.

A jegybank közleménye szerint a nemzetközi gyakorlatban - a biztonságosan mûködõ készpénzforgalom fenntartása érdekében - a jegybankok jellemzõen 10-15 évente bocsátanak ki megújított, továbbfejlesztett bankjegycímleteket. A jelenleg forgalomban lévõ forint bankjegysorozatot a 1997-2001 között eltelt idõszakban bocsátotta ki a jegybank, így - a készpénzforgalmi igényeknek megfelelõen - a sorozat megújítása idõszerû. Az MNB szerint a korszerûsített bankjegyeket a feldolgozó és elfogadó automaták is egyszerûbben és gyorsabban tudják majd kezelni.

Szent István nem változott

Az MNB a hat címletet tartalmazó hazai bankjegysorozatból elsõként a tízezer forintost újítja meg, ez a címlet idén szeptember 2-tõl válik törvényes fizetõeszközzé. A megújított bankjegy 2014 decemberétõl fokozatosan, a készpénzellátási lánc szereplõinek megfelelõ felkészülését követõen jelenik meg a készpénzforgalomban, széleskörû elterjedése 2015 folyamán várható. A jelenlegi tízezer forintos bankjegycímletek továbbra is forgalomban maradnak, bevonásukról a jegybank - átfogó készpénzszakmai szempontokat mérlegelve - késõbb dönt.

Elsõ benyomásra nekünk az új tízezres kicsit hasonlít a skótok által nyomott fontokra. A megújított bankjegyek színesebbek lesznek, de ugyanazok az arcok lesznek rajtuk: Rákóczi, Mátyás, Bethlen, Széchenyi, Szent István, Deák Ferenc.

Szent István nem változott - mondta Gerhardt Ferenc, a jegybank alelnöke a készpénz-cserét bemutató sajtótájékoztatón hétfõn. A bankjegyek cseréjérõl azt mondta, fontos, hogy ebben az életünkben meghatározó eszközben kétséget kizáróan megbízhassunk. A változások nem csupán ráncfelvarráshoz hasonlíthatóak, annál lényegesebbek.

Gerhardt elmondta azt is, hogy kizárólag a jelenleg forgalomban lévõ sorozat újul meg, eltérõ címlet kibocsátása nem szerepel az MNB tervei között. A tízezer forintos bankjegy elõoldalán ugyanúgy Szent Isván portréja látható, ám más környezetben, a hátoldalon pedig az esztergomi látkép kap helyet, mely egyesek számára szakrális erõt képvisel Gerhardt szerint.

Évekkel ezelõtt döntöttek

Az MNB már évekkel ezelõtt úgy döntött, hogy a 2014-2018 közötti idõszakban megújítja a jelenlegi bankjegysorozatot. Ez megfelel a más országokban is bevett gyakorlatnak: a készpénz cseréjét körülbelül 4-5 évvel korábban el kell kezdeni elõkészíteni. Ha a jegybank ehhez a megszokott szakmai menetrendhez tartja magát, akkor a most bejelentett készpénz-cserét sem most határozták el, hanem az elõzõ jegybanki vezetés alatt.

Általában az olyan méretû országokban, mint Magyarország 10-15 évente cserélik a készpénzt (fõleg a hamisítók, illetve az új készpénz-felhasználási igények miatt). Legutóbb a 90-es évek közepén cseréltük le a készpénzállományt, emiatt a jelenlegi csere indokolt, sõt már csúszásban van a jegybank.

Ezért kell a csere

Nem csak a lakosság, hanem a bankjegyeket kezelõ gépek, intézmények számára is fontos, hogy különbséget tudjanak tenni egy színes papírlap és a bankjegy között. A megújított tízezresek december elejétõl folyamatosan kerülnek forgalomba, tömeges elterjedésükre jövõre lehet számítani - mondta Gerhardt Ferenc a sajtótájékoztatón. A jelenleg használt tízezresek továbbra is törvényes fizetõeszközként maradnak forgalomban, bevonásukról késõbb születik döntés, az igények és az élet alakulását mérlegelve dönt a jegybank.

Mádi László, az MNB igazgatója ezt azzal egészítette ki, hogy a kövektezõ 3-4 évben folyamatosan cserélõdni fog a forint. Ami a hamisítás elleni védelmet illeti, a magyar forint jól állta a rohamokat az elmúlt idõszakban az igazgató szerint.

A környezõ országokban, illetve az euróövezetben is szintén bankjegyfejlesztési idõszakot kezdtek meg, illetve fognak megkezdeni. Nem szabad lemaradnunk, mivel a hamisítások célpontjává válhatnánk – mondta Mádi.

A csere egyik okaként a fénymásolókat hozta fel, a színes fénymásolók ma már igencsak elterjedtek. Emellett a készpénz könnyebb gépi feldolgozhatósága is fontos szempont volt. A költséghatékonyság is szempont a jegybank szerint, a 350 milliós bankjegymennyiséget pár éven belül tervezik lecserélni, és az egy bankjegyre fordított elõállítási költség lényegesen csökkenhet.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!