2024. április 24. Szerda, György.
 
Szeptember elsejétõl már csak gyengébb porszívókat vásárolhatunkForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-09-02 14:04:45
Már csak három napja van, ha egy hagyományosan a szõnyeget is megemelõ porszívót szeretne vásárolni.

Szeptember elsejétõl már nem biztos ugyanis, hogy talál raktáron 1600 wattnál erõsebbeket, mert életbe lép a gyártásukat és importjukat tiltó új uniós szabályozás.  A gond csak az, hogy a vásárlásra ajánlott, vagyis az árát leginkább megérõ porszívók többsége a hétfõtõl betiltott kategóriába tartozik - írja a profit7.hu.

Az Európában árult porszívók átlagos motorteljesítménye 1800 watt, a szeptember elsejétõl életbe lépõ korlátozás pedig csak az elsõ lépcsõfoka annak a szabályozásnak, amely 2017 szeptemberétõl már csak 900 wattos készülékeket engedélyez az unió területén.

Az európai porszívók átlagos teljesítményét megfelezõ tilalom az EU Energiahatékonyság-direktívájának része, mely a globális felmelegedés veszélyére hivatott választ adni, a kontinens energiaigényének mérséklésével.

Simon Gergely, a Greenpeace szakértõje a profit7-nek elmondta, szervezetük álláspontja szerint minden olyan intézkedés, ami csökkenti az energiafelhasználást, az a jó irányba tett lépésnek számít. Hozzátette: a legtöbb energiát továbbra is az épületeken belül használják, s ezért üdvözlendõ minden, ennek lefaragását ösztönzõ intézkedés. Ha az EU konkrét lépéseket is kikényszerít a tagállamoktól, akkor azok ellensúlyozhatják a túlságosan lassú épületfelújítások miatti alacsony energiahatékonyságunkat is – hangsúlyozta a Greenpeace szakértõje.

Hasonlóképpen vélekedett Dedics Kriszta, a professzionális takarítással is foglalkozó Jánosik és Társai kft. képviselõje. A szakember a profit7-nek elmondta, okozhat bizonyos esetekben nehézséget a csökkentett teljesítményû porszívók használata, de alapvetõen a takarítási feladatokat egy 1600 wattos készülékkel is el lehet látni.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!