2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Robbanás egy gimnáziumbanForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-09-25 14:28:13
Nátrium robbant egy fõvárosi iskolában -  veszélyes ammónia-koncentráció miatt ürítették ki az épületet. A sérültek közül ketten üvegszilánkoktól sebesültek meg, õket kórházba vitték, egy harmadikat a toxikológiára szállítottak, két másik a helyszínen maradhatott.

Összesen 520 embernek - diáknak és tanárnak - kellett elhagyni az épületet. A robbanás körülményei között egyelõre sok az ellentmondás, annyi biztos, hogy nátrium és víz lépett reakcióba. A Lónyay Utcai Református Gimnázium és Kollégium földszintjén, a karbantartó mûhelyben történt a munkahelyi baleset. Gyerekek nem voltak a közelben, õk ugyanis csak a második emelettõl feljebb tartózkodhatnak. A helyiségben nem volt gázcsõ, így nem sérült meg a gázvezeték sem. Öt ember sérült meg.

Molnár Péter, a Fõvárosi Tûzoltóparancsnokság szóvivõje a független Hírügynökségnek elmondta, hogy a robbanás után tûz nem keletkezett. A tûzoltók a megérkezésükkor elkezdték mérni a veszélyes gáz koncentrációt a levegõben és ammóniából a határérték négyszeresét mutatták ki. Ekkor kiüríttették az érintett épületszárnyat, de végül az iskola úgy döntött, hogy ürítsék ki az egész épületet. a gyerekeket hazaküldték, a kiürítés egyébként összesen 520 embert érintett.

A robbanás pontos körülményeit még nem tudni. A földszinten, egy körülbelül 8 négyzetméteres helyiségben - kinézetre részben konyha, részben laboratórium - történt a robbanás, takarítás közben. A helyiségben petróleum alatt nátriumot tartottak, feltehetõleg errõl öntötték le a petróleumot és öntöttek rá vizet. A nátrium viszont vízzel érintkezve robban. A takarítók nem tudták egyértelmûen megmondani, hogy mennyi nátriumot öntöttek le, de volt aki egy kilogrammnyiról beszélt.
A tûzoltók átszellõztették az épületet és összeszedték a maradék vegyi anyagot, délután háromkor még a helyszínen dolgoztak.

A sérültek közül egyébként ketten üvegszilánkoktól sebesültek meg, õket kórházba vitték, egy harmadikat a toxikológiára szállítottak, két másik a helyszínen maradhatott.
Gócz Éva, az intézmény igazgatója egyelõre csak annyit tudott mondani, hogy a különbözõ hatóságok képviselõi folyamatosan érkeznek az iskolába és különbözõ vizsgálatokat végeznek.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!