2024. április 19. Péntek, Emma.
 
A versenyszektor bõvülése élénkíti a munkaerõpiacotForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-09-03 08:11:46
Rekord alacsony szintre, 8 százalék alá csökkent a munkanélküliek száma, miközben továbbra is több mint 4 millióan dolgoznak a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint.

A szakállamtitkár a Híradónak hangsúlyozta: a pozitív adatok túlnyomó részt a versenyszektor bõvülésének köszönhetõek. A foglalkoztatottságot tovább növelheti, hogy a kormány több mint 20 olyan céggel tárgyal, amely Magyarországra telepítené szolgáltató központját. Ezzel 5 ezer új munkahelyet teremtenének.

A Híradóban bemutatott Budapest Citi Szolgáltató Központnál jelenleg csaknem ezren dolgoznak, de hamarosan 250 új munkahelyet hoznak létre. A jövõben például Budapesten végzik el a különbözõ pénzügyi kockázati elemzéseket is. Magyarországon rendkívül jó szakembergárda áll rendelkezésre, jó az oktatás színvonala. A szolgáltató központ mûködéséhez nagyon fontos az infrastruktúra erõssége és mind az általános, mind az IT infrastruktúra Magyarországon erõs. Ha megnézzük a költséghatékonyságot, akkor az ár és minõség viszonylatában is versenyképes a magyar piac – mondta Ágostonné Elõd Beáta, a Budapest Citi Szolgáltató Központ vezetõje.

A több mint 3 milliárd forintos beruházáshoz a kormány 250 millió forint vissza nem térítendõ támogatást nyújt. Mégpedig azért, mert az amerikai bank, jelentõs szerepet vállal a kifejezetten szolgáltató központokban alkalmazható szakemberek képzésében. A Citinek van egy oktatási programja a Corvinus Egyetemmel és hasonló kezdeményezéssel éltek a Mûszaki Egyetem és az ELTE irányában is, és amennyiben ezek a képzések beindulnak úgy ezek hiánypótló jellegûek lesznek, hiszen ezekkel tudjuk biztosítani a munkaerõ-utánpótlást a szolgáltató központoknak, így újabb szolgáltató központok Magyarországra települése elõl egy nagyon komoly akadályt hárítunk el – közölte Szijjártó Péter, államtitkár.

A kormány jelenleg 26 olyan céggel tárgyal, amely Magyarországra telepítené szolgáltató központját és várhatóan 5 ezer új munkahelyet hozna létre, de már most egyre többen dolgoznak. A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint májustól júliusig tartó idõszakban 4 millió 127 ezren dolgoztak, ez 4,1 százalékkal, 164 ezerrel több, mint az elõzõ év azonos idõszakában.

A foglalkoztatás növekedése az elsõ sorban a versenyszféra növekedésébõl származik, hiszen ha valaki utána néz az adatoknak azt láthatja, hogy év/év alapon vizsgálva sem a közfoglalkoztatásban résztvevõk száma, sem a vendégmunkások száma nem növekedett, tehát a 160 ezres növekmény a versenyszférából adódik – közölte Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.

Közben tovább csökkent a munkanélküliség. A vizsgált hónapokban nyolc százalék alá, 7,9 százalékra mérséklõdött az állásnélküliek száma. Hat éve nem volt ilyen kevés munkát keresõ.

Elemzõk szerint év végéig folyamatosan növekedhet a foglalkoztatottság, fõként a jármûgyártásban. A kormány olyan új programokat is kidolgoz, amelyek segíthetik, hogy a közmunkások közül egyre többen helyezkedhessenek el a versenyszférában.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!