2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
MNB: az adósságfék bevezetése elõtt a jelenlegi szabályozás hatályát vesztiForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-09-03 08:18:00
Címkék: Bihari hírek, mnb
A jövedelemarányos törlesztõrészlet és a hitelfedezeti arányok szabályozásáról szóló MNB rendelet hatálybalépését megelõzõen a 361/2009-es kormányrendelet vonatkozó részei hatályukat vesztik - közölte a Magyar Nemzeti Bank az MTI érdeklõdésére.

A kormányrendelet ezen részeinek hatályon kívül helyezése kapcsán a jegybank már egyeztetett a Nemzetgazdasági Minisztériummal (NGM), így az MNB rendelet hatályba lépésekor a jogszabályi konzisztencia már biztosítva lesz.

Az MNB közölte: a devizahitelek nyújtására vonatkozó, jelenleg kormányrendeletben szabályozott elõírások az új MNB rendelet hatálybalépésével megváltoznak. Kiemelte ugyanakkor, hogy az új rendelkezések - a korábbi szabályozáshoz hasonlóan - gyakorlatilag szinte teljesen ellehetetlenítik a devizahitelek újbóli elterjedését.

Egyrészt a forinthiteleknél sokkal szigorúbb JTM (jövedelemarányos törlesztõrészlet mutató) és HFM (hitelfedezeti mutató) elõírások lesznek a devizahitelekre, másrészt a jövedelmek esetében csak a legális, adózott jövedelmeket lehet figyelembe venni a JTM korlát számításakor.

Végül a JTM korlátok esetében minden fennálló törlesztési terhet figyelembe kell venni, így egy bármilyen egyéb hitellel már rendelkezõ ügyfél esetében a devizahitelekre vonatkozó szigorúbb JTM korlátok még inkább effektívvé válnak.

A devizahitelek újbóli elterjedését az új szabályozásban lefektetett erõs adósságfékek mellett az is valószínûtlenné teszi, hogy az elmúlt idõszakban - a jegybank monetáris tanácsának következetes kamatcsökkentési döntéseinek köszönhetõen - a devizahitelezés elterjedését korábban leginkább ösztönzõ forint-deviza kamatkülönbözet gyakorlatilag megszûnt - hangsúlyozta a jegybank.

A jelenlegi szabályozás szerint csak az vehet fel euró alapú jelzáloghitelt, akinek devizában van jövedelme és a jövedelem mértéke eléri a minimálbér 15-szörösét. Magánszemélyek devizaalapú hitelei mögé pedig 2010 augusztusa óta nem lehet jelzálogjogot bejegyezni a tulajdonukban álló ingatlanra.

Az MNB szerdai bejelentése szerint a túlzott lakossági eladósodás és a devizahitelezés újbóli felfutásának megakadályozása érdekében a jövedelemarányos törlesztõrészlet mutató (JTM) és a hitelfedezeti mutató (HFM) alkalmazásával adósságfék-szabályozást vezet be január elsején.

A JTM az ügyfelek rendszeres, legális jövedelmének meghatározott arányában korlátozza az új hitel felvételekor maximálisan vállalható törlesztési terheket, és ezáltal mérsékli az ügyfelek eladósodását. A HFM a fedezett hiteleknél - ilyenek például a jelzáloghitelek - a fedezetek (lakásérték) arányában korlátozza a felvehetõ hitelek nagyságát.

A 2015. január 1. után felvett új forinthitelek esetében a JTM nem haladhatja meg az 50 százalékot, a magas jövedelmû ügyfelek esetében (400 ezer forint nettó jövedelem, vagy afelett) pedig a 60 százalékot. Az euróban és egyéb devizában felvett új hitelekre vonatkozóan a JTM korlát 25 és 10 százalék, illetve a magas jövedelmû ügyfelek esetében 30 és 15 százalék.

A hitelfedezeti arány a jelzáloghiteleknél forintban 80, euróban 50, egyéb devizában 35 százalék, a gépjármûhiteleknél ugyanez rendre 75, 45, illetve 30 százalék. A pénzügyi lízingre 5 százalékponttal magasabb hitelfedezeti korlátokat lehet alkalmazni.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!