2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Bõvült a vállalati és a lakossági hitelezés isForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-09-03 09:20:10
Egyre több hitelt vesznek fel a vállalkozások a bankoktól. Idén, a második negyedévben például 40 milliárd forinttal többet, mint egy éve. A Magyar Nemzeti Bank elemzése szerint ez fõként a Növekedési Hitelprogramnak és az alacsony jegybanki alapkamatnak köszönhetõ. A lakossági hitelezés is jelentõsen bõvült. A kedvezõ folyamatok a nemzeti bank számításai szerint a gazdaság növekedésnek köszönhetõen tovább erõsödhetnek.

A Híradónak nyilatkozott egy vállalkozó, aki bútorüzemében tervez jelentõs fejlesztéseket. A régebbi, kisebb teljesítményû gépeit modernebbekre kívánja lecserélni. Jelenleg, 30-40 különbözõ irodabútort készítenek naponta, ezt szeretnék megtízszerezni. Ennek érdekében hamarosan hitelt vesz fel a vállalkozás a jegybank által elindított Növekedési Hitelprogram keretében. Rendkívül komoly új exportpiacaink vannak. A piachoz való megfelelõ felnövekvés fejlesztést igényel és a jelenlegi helyzetben ezt tartom a legkedvezõbb lehetõségnek, mert sokkal gyorsabban hozzá lehet jutni ehhez a hitelhez, mint a konvencionális kereskedelmi hitelekhez. Ugyanakkor nagyon kedvezõ a kamat feltétel is, valamint a törlesztési feltételek is kedvezõek – közölte Sragner László, vállalkozó. A vállalkozás már korábban is élt a program lehetõségeivel, akkor az üzemet bõvítették az olcsó jegybanki hitelbõl.

A Magyar Nemzeti Bank Hitelezési folyamatok címû negyedéves kiadványa szerint a vállalkozások egyre több hitelt vesznek fel a bankoktól. Idén, a második negyedévben például több mint 40 milliárd forinttal többet, mint egy éve. Ez a kedvezõ folyamat a jegybank számításai szerint a gazdasági növekedésnek köszönhetõen tovább erõsödhet. A vállalati hitelezés azért, mert a vállalatok több beruházási lehetõséget látnak, optimistábbak lesznek a jövõbeni üzleteik alakulására vonatkozóan, ezért bátrabban ruháznak be. A beruházások mellé ugye forgóeszközt is finanszírozni kell, tehát ebbõl az irányból élénkíthetõ a vállalati hitelezés – nyilatkozta Vonnák Balázs, az MNB igazgatója.

A jegybanki tanulmány szerint a vállalati mellett a lakossági hitelezés is elkezdett bõvülni. A CIB Banknál például az elmúlt negyedévben, minden hónapban 20 milliárd forintnál több lakáshitelt igényeltek. Ez kétszer annyi, mint egy éve. Ez szoros összefüggésben van azzal, hogy a jegybank az elmúlt két évben folyamatosan csökkentette az alapkamatot. Ezt természetesen lekövették a lakáshitelkamatok is. Tavaly az év hasonló idõszakában, augusztusban még közel 8 százalék volt a lakáshitelek átlagos kamata, ez tavaly évvégén 7 százalék körüli értékre csökkent, most pedig az a hír, hogy ez átlagosan 6 százalék alatt van. Sõt, némi keresgéléssel, akár 5 és fél százalékos kamatokat is találhatunk, sok esetben akár kezelési költség nélkül – mondta Surányi Zoltán, a CIB Bank Zrt. munkatársa.

A banki adatok szerint a lakosság fõként lakáshitelt vesz fel, és a pénzbõl leginkább használt lakást vásárolnak, de egyre bõvül a szabad-felhasználású hitelek összege is, amibõl többnyire a lakásfelújításokat finanszírozzák.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!