2020. július 6. Hétfő, Csaba.
 
Magyar-kínai vegyes vállalat barrique hordók gyártásáraForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-09-03 10:03:27
Magyar-kínai vegyes vállalat alapításáról írt alá megállapodást vasárnap Budapesten a Trust Hungary Zrt. és a kínai Huai Lai Amethyst Manner Co. vezetõje. Az eseményen jelen volt Kiss Eliza, a Földmûvelésügyi Minisztérium eredetvédelemért felelõs helyettes államtitkára és Csang Csing-vej, Hebei tartomány kormányzója.

James J. Molnar. a Trust Hungary Zrt. vezérigazgatója az MTI-nek elmondta: a mostani üzlet hosszú elõkészítési folyamat után jött létre, a szerzõdõ felek Kínában magyar alapanyagot és szaktudást felhasználva közösen készítenek barrique hordókat.

A tervezett befektetés értéke mintegy 300 millió jüan (12 milliárd forint). A közös magyar-kínai vállalat 50-50 százalékban lesz a magyar, illetve a kínai cég tulajdonában. A barrique hordókat készítõ üzem Hopej tartomány borvidékén, Pekingtõl északra létesül.

Az üzemben évente tízezer hordót gyártanak várhatóan már a jövõ évtõl. Ez mintegy 10 millió dolláros (2,4 milliárd forintos) forgalmat jelent majd évente - mondta a Trust Hungary vezérigazgatója.

James J. Molnar szólt arról, hogy a vegyes vállalat kizárólag magyar tölgyfa felhasználásával készíti a hordókat, amelyekhez magyar technológiát használnak. A hordógyártáshoz szükséges elõkészítõ lépéseket Szigetváron magyar mesterek végzik el. Így például Magyarországon szerzik be a barrique hordók készítéséhez szükséges rönköket, és a dongakészítés is itteni feladat.

Kiss Eliza helyettes államtitkár a magyar és kínai résztvevõket köszöntve többek között arról beszélt, hogy a magyar kormány az elmúlt években keleti nyitás néven új külpolitikai és külgazdasági stratégiát követ.

Ennek keretében a kormányzat arra törekszik, hogy a minõségi szegmensben erõsítse Magyarország gazdasági kapcsolatait ezekkel az országokkal. Magyarország célkitûzése az, hogy a magyar export legalább harmada keleti irányba tartson. A magyar gazdaság szempontjából rendkívül fontos, hogy a kivitel folyamatosan bõvüljön - emelte ki.

Magyarország a Kínával történõ gazdasági kapcsolatépítés során arra törekszik, hogy speciális területeken nagyon jó minõségû áruval jelenjen meg az ottani piacon. Ezek fõként a nagy hozzáadott értéket képviselõ, innovatív gazdasági területeket jelentik. Az elmúlt években a globális gazdasági átrendezõdés következtében Kína lett a világgazdaság egyik legerõsebb szereplõje - hangsúlyozta Kiss Eliza.

A magyar-kínai gazdasági kapcsolatok 2010-tõl élénkültek meg, azóta Magyarország Kína megbízható partnere. Így a kínai cégek már termelési és logisztikai központként tekinthetnek Magyarországra - mondta a helyettes államtitkár.

Közlése szerint a mostani borágazati beruházás segítheti a magyar-kínai stratégiai célok megvalósítását. A megállapodás azt jelzi, hogy Magyarország aktív kapcsolatokat kíván kiépíteni Kínában.

A Földmûvelésügyi Minisztérium büszke a mostani megállapodásra, mivel sok energiát fordít a borágazatban rejlõ lehetõségek harmadik országokbeli népszerûsítésére - tette hozzá Kiss Eliza.

Hopej tartomány kormányzója azt emelte ki, hogy Kína és a közép-európai térség gazdasági együttmûködésére jó lehetõségeket lát. Ezt az a Kína - Közép-Európa konferencia is jelzi, amelyet Prágában tartottak. Errõl a tanácskozásról érkezett Csang Csing-vej Magyarországra.

A kormányzó szerint a mostani vegyes vállalat alapításáról szóló megállapodás tovább szélesíti a kínai-magyar együttmûködést, ez pedig elõrevetíti a gazdasági kooperáció kiszélesítésének lehetõségét a két ország között. Az együttmûködés fejlesztésére példaként említette a továbbképzés terén kínálkozó lehetõségeket.

Csang Csing-vej elismerõen beszélt Magyarország fejlettségi szintjérõl, amelyet - mint mondta - magyarországi tartózkodása során személyesen tapasztalt.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!