2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Tanévkezdés – A magyar családok kétharmadának jelentõs anyagi teher az iskolakezdésForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-09-03 10:37:55
Az iskoláskorú gyermeket nevelõ magyar családok csaknem egyötöde számára vállalhatatlanul nagy anyagi terhet, 50 százalékuk számára pedig jelentõs, nehezen megoldható kiadást jelent a szeptemberi iskolakezdés – hangzott el az Ökumenikus Segélyszervezet hétfõi sajtótájékoztatóján Budapesten.

A magyar családok iskolakezdését vizsgáló, augusztusban lezajlott, 1000 fõs online felmérés eredményeibõl az is kiderült, hogy a családok csupán 26 százaléka tudja a kiadások átcsoportosítása nélkül kigazdálkodni a szeptemberi iskolakezdés költségeit, 60 százalékuk más, fontos kiadások csökkentésével, de van, aki csak kölcsönökbõl tudja megoldani a beiskolázást – ismertette az eredményeket Kmetty Zoltán, a felmérést végzõ Kutatópont véleménykutatási vezetõje.

Elmondta, hogy azoknak a családoknak, amelyek kénytelenek átcsoportosítani kiadásaikat, az élelmiszerköltségeket 77 százaléka csökkenti, a csekkek befizetését 29 százalékuk tolja el, hitelei törlesztését pedig 9 százalék halasztja késõbbi idõpontra. Hozzátette: a gyerekek száma növeli a családok szegénységi kockázatát.

A felmérésbõl az is kiderült, hogy a tanszerek vásárlásakor a szülõk 47 százaléka figyel az áru minõségére, míg a többség inkább az árat tartja szem elõtt.

A kutatás vezetõje hangsúlyozta: ma Magyarországon csak kevesen vesznek részt adományozóként az Ökumenikus Segélyszervezet tanévkezdést segítõ jótékonysági programjához hasonló akciókban, a megkérdezettek csupán 20 százaléka támogatott korábban ilyen segélyprogramot.

Az Ökumenikus Segélyszervezet harmadik alkalommal szervezte meg Tanévkezdés együtt! elnevezésû jótékonysági programját, amellyel most is 1000 gyerek iskolakezdését kívánták segíteni – idézte fel Rácsok Balázs, a szervezet szociális és fejlesztési igazgatója.

Kiemelte, hogy ebben az évben is sikerült túllépni a cél eléréséhez szükséges 10 millió forintos határt, a fennmaradó összeget a nehéz helyzetben élõ családok évközi kiadásainak csökkentésére fordítják. Az utolsó csomagokat ma adják át a rászoruló gyerekeknek.

Az igazgató hangsúlyozta: a kampány fontos eleme, hogy a gyerekeket minõségi tanszerekkel és torna- vagy úszásfelszerelésekkel segítsék, hogy a rosszabb körülmények között élõknek ne kelljen kirekesztettnek érezniük magukat társaik között. “Ez azért is fontos, mert sokszor kényszerûségbõl olyan rossz minõségû tanszerekkel vannak ellátva ezek a diákok, amivel nem lehet megfelelõen dolgozni” – mutatott rá.

A 1353-as adományvonalon szeptember 30-ig várják a felajánlásokat a nehéz sorsú gyerekek támogatására.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!