2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Nébih: Magyarországra nem érkezett a szalmonellás német tojásbólForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-09-04 08:50:57
Magyarországra nem érkezett a szalmonellával fertõzött Németországból származó tojásból – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kedden az MTI érdeklõdésére.

A Nébih a tájékoztatást azt követõen adta, hogy a Weborvos címû portálon megjelent egy hír, miszerint Magyarországra is juthatott azokból a német tojásokból, amelyek Európa több országában is okoztak Salmonella Enteritidis elnevezésû járványos megbetegedéseket. A lehetõség, hogy Magyarországra is kerülhetett a fertõzött német tojásból, azt követõen vetõdött fel, hogy az Európai Betegségmegelõzési és Járványügyi Központ (ECDC) legfrissebb jelentése szerint a korábbi és a mostani fertõzések is összefügghetnek egy olyan bajor tojástermelõ termékeivel, aki Magyarországra is szállít.

A Nébih tájékoztatója úgy fogalmaz: az ügyben érintett német vállalkozás közlése alapján nem egyértelmû, hogy a jelzett szállítmányt – amely megbetegedéseket okozott – megelõzõen beérkezett és a csomagolást követõen az üzletekbe kiszállított tojás esetében fennáll-e a Salmonella Enteritidis szennyezettség veszélye. Ezért a magyar élelmiszerbiztonságért felelõs szervezet az illetékes német hatóságtól ismételten megkérte a szükséges információkat. Több országot érintõ Salmonella Enteritidis járványos megbetegedéseket jelentett Ausztria, Franciaország és Luxemburg, egy német céghez kötõdõ, annak különbözõ termelõ, csomagoló egységeibõl származó tojás fogyasztásával összefüggésben. A fenti országokban tapasztalt járványokhoz lehetségesen köthetõ eseteket vizsgálnak Németországban és az Egyesült Királyságban is – olvasható a tájékoztatásban.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!