2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Módosul a KRESZ – ezek a legfontosabb változásokForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-09-04 09:19:46
Címkék: Bihari hírek, kresz
Megszületett a gyermekülések biztonságosabb generációja, és az immár az elsõ üléseken is elhelyezhetõ, akár a menetiránnyal szemben is. A gyermekszállító buszokat az egysávos utakon tilos lesz kikerülni, és számítani kell arra, hogy az iskolák környékén 30 km/h-ra korlátozzák a megengedett sebességet - hangzott el a Kossuth Rádió 180 perc címû mûsorában.

A gyermekülések egy újabb generációja született meg egy uniós szabvány átültetésével, az i-size többletbiztonságot nyújt a korábbi szériákhoz képest, jobban védi a gyermeket az oldalirányú, és a hátulról érkezõ ütésekkel szemben – jelentette ki Lovas Károly, a Magyar Autóklub fõtitkár-helyettese a Kossuth Rádió 180 perc címû mûsorában.

Hozzátette: mindez azonban nem jelenti azt, hogy ki kellene dobni a régi gyermeküléseket. Felhívta a figyelmet arra: a jogszabályok 150 centiméterig, vagy 14 éves korig írják elõ a gyermekülést, vagy az ülésmagasítót.

A most hatályba lépõ KRESZ-változások között említette, hogy immár az elsõ ülésen is elhelyezhetõ a gyermekülés. A menetiránnyal szemben azonban csak akkor fordítható, ha a gépjármûben nincs, vagy kikapcsolható a légzsák.

Kiemelte azt is: kerékpárral tilos a gyalogátkelõn áthajtani, ilyenkor a biciklis le kell szállnia, és gyalogosan kell átkelni. Emellett a gyermekszállító buszokat az egysávos utakon tilos lesz kikerülni, meg kell várni, amíg a gyermekek le- és felszállnak. Kivéve, ha az út alkalmas párhuzamos közlekedésre.

Fokozottan kell majd figyelni az iskolák környékén a sebességkorlátozó táblákat is. Tavaly májustól az iskolák környékén a gyermekek feliratú közlekedési táblák mellett kiegészítõ jelzésként is feltüntetik a 30 km/h-s sebességkorlátozást. Itt azonban könnyítést is enged az új jogszabály: idõben és távolságra leszûkíthetik a korlátozást.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!