2024. április 23. Kedd, Béla.
 
Szigorítaná a Btk.-t a jegybankForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-09-04 09:35:07
Címkék: Bihari hírek, btk
A jogosulatlan pénzügyi tevékenységet végzõk erõteljesebb büntetõjogi felelõsségre vonása érdekében jegybank megfontolja a Büntetõ törvénykönyv szigorításának kezdeményezését - közölte a civil pénzügyi fogyasztóvédelmi szervezetekkel való egyeztetés után a Magyar Nemzeti Bank.

Az MNB közleményébõl kiderül: a Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Civil Fórum második egyeztetésére a jegybank kezdeményezésére került sor. A meghívottak között volt minden, az MNB által ismert civil intézmény, amelynek tevékenysége a pénzügyi fogyasztóvédelemhez kötõdik, így 24 nonprofit szervezet 29 résztvevõje képviseltette magát.

A közlemény kitér arra, hogy a résztvevõk a Fortress-ügy kapcsán áttekintették a jogosulatlan szolgáltatókkal kapcsolatos jegybanki intézkedéseket és feladatokat is. A jegybank a múlt héten 1 milliárd 251 millió forintos piacfelügyeleti bírságot szabott ki a Fortress Holdings LLC-re, két közvetítõ cégre és egy természetes személyre, mivel azok több ezer befektetõt tévesztettek és károsítottak meg 10 milliárd forintot meghaladó értékben.

A Fortress-hez hasonló esetek jövõbeni elkerülése érdekében az MNB megfontolja, hogy a Btk-ra vonatkozó jogszabály-módosítási kezdeményezéssel éljen a jogalkotó felé. Ennek célja, hogy a jogosulatlan pénzügyi tevékenység végzõje cselekményével arányosan, a jelenleginél szigorúbb büntetõjogi következményekkel szembesüljön, különösen, ha az MNB tiltó döntése ellenére is folytatja jogszabálysértõ tevékenységét. Ennek révén a pénz- és tõkepiacok jogszerû szereplõi és az ügyfelek a büntetõjog oldaláról is fokozottabb védelemben részesülhetnek - írja a jegybank.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!