2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
350 ezren kértek eddig diákhiteltForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-09-04 10:07:24
Az elmúlt tanévben a jogosultak 17 százaléka, mintegy 79 ezer hallgató élt a lehetõséggel. és a mostani hiteligénylési idõszakban is hasonló arányokra számítanak.

Bugár Csaba, a Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgatója keddi budapesti sajtótájékoztatón elmondta: az elmúlt tanévben a jogosultak 17 százaléka, mintegy 79 ezer hallgató élt a lehetõséggel, 10 százalékuk a Diákhitel1, 7 százalékuk pedig a kötött felhasználású Diákhitel2 konstrukciót választotta. A 79 ezer hallgató közül 54 ezren állami, 25 ezren önköltséges képzésben tanulnak.  Lakóhely szerint Budapest és Pest megye áll az elsõ helyen, sokan igénylik a hitelt emellett Borsod, Hajdú-Bihar, Szabolcs és Bács-Kiskun megyékbõl is.

Az új tanévben a kizárólag a képzési költségekre fordítható, fix 2 százalékos állami kamattámogatott Diákhitel2-t a legtöbben a Budapesti Gazdasági Fõiskolán, a Budapesti Kommunikációs Fõiskolán és a Budapesti Corvinus Egyetemen folytatandó tanulmányaikhoz igényelték. A 5,75 százalékos kamatú Diákhitel1 a Budapesti Gazdasági Fõiskola, a Szegedi Tudományegyetem és a Budapesti Corvinus Egyetem hallgatói között a legnépszerûbb. A képzések közül a gazdálkodás-menedzsment, a kereskedelem-marketing és turizmus-vendéglátás van a vezetõ helyen.

Kérdésre válaszolva elmondta: elképzelhetõ a kamatnál további csökkenés, de errõl most szeptemberben még korai nyilatkozni. A mostani hiteligénylési idõszakban is hasonló arányokra számítanak. Elsõ körben szeptember 15-ig lehet beadni a kérelmeket - ismertette a vezérigazgató.

Lovas Attila vezérigazgató-helyettes az informatikai fejlesztéseket ismertetve elmondta: kedvezõ változás, hogy a szerzõdött ügyfelek augusztus végétõl a Diákhitel Direkten keresztül egyszerûsített regisztrációval akár otthonról is nyomon követhetik az aktuális információkat, megtudhatják mennyi a fennálló hiteltartozásuk, illetve mekkora összeget folyósítottak számukra. Kitért arra, hogy a mobilalkalmazásokat is folyamatosan frissítik a jelzések alapján.

Imre Zita, a központ marketing- és kommunikációs igazgatója elmondta, hogy 2002-ben az igénylõk száma 100 ezer volt, 2005-ben érték el a 200 ezret, 2010-ben pedig a 300 ezret. Szavai szerint 2008-tól, a gazdasági válság hatására konszolidálódni látszik az ügyfélkör, és azok kérik a hitelt, akiknek tényleg szükségük van rá.

A sajtótájékoztatón köszöntötték a 2001-ben indult program 350 ezredik ügyfelét is, Filipowicz Vandát, a Budapesti Corvinus Egyetem elsõéves hallgatóját. Az egyetemi hallgató - aki NB I-es kosárlabdázó - elmondta, hogy tehermentesíteni szerette volna a szüleit, ezért veszi fel a hitelt.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!