2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Ebbõl lesz nagyhatalom Magyarország - dupla kínai óriásberuházás jön!Forrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-09-05 10:34:48
Két citromsavgyár is lesz Magyarországon: Szolnokon és Kazincbarcikán is épül egy-egy üzem hamarosan, amivel a globális piac jelentõs szereplõjévé lép elõ Magyarország.

Meglepõ módon közel egyidõben két citromsavgyárat is felhúznak hazánkban - mindkettõt kínaiak valósítják meg, azaz mégsem arról van szó, hogy idõközben helyszínt váltott volna a szolnoki projekt. A ma bejelentett kazincbarcikai gyárat az RZBC cég építi meg, míg a szolnokit a China BBCA Group Corporation. A kazincbarcikai üzemben a tervek szerint évente 100 ezer tonna citromsavat állítanak majd elõ, a szolnokiban pedig 60 ezer tonnát. Ezzel Magyarország az iparág vezetõ termelõjévé válik, a globális citromsav-gyártás mintegy 8 százalékát képviselve.

Szolnokon a kormány már korábban kiemelt beruházássá minõsítetette a projektet, amely a szolnoki ipari parkban valósul majd meg 20 hektáron és a tervek szerint szeptember 9-én le is teszik az üzem alapkövét. Korûábbi beszámolók szerint a 100-150 millió dollár értékû beruházás a China BBCA valamint a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Zrt. közös finanszírozásában valósul meg. A kínai cég a következõ ütemben szeretné a feldolgozott kukorica mennyiségét 300-500 ezer tonnára emelni. Azt nem tudni, hogy az ottani befektetõ BBCA milyen kapcsolatban áll a kazincbarcikai projektet jegyzõ RZBC-vel.

Mintegy 30 milliárd forintos beruházással Kazincbarcikán építi fel európai citromsavgyárát a kínai RZBC vállalatcsoport, amely ezzel 165 embernek teremt munkahelyet. A zöldmezõs beruházást bejelentõ keddi, budapesti sajtótájékoztatón Szijjártó Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára hangsúlyozta: mostanra nem túlzás azt állítani, hogy Magyarország lett Európa kapuja a kínai vállalatok számára. Az államtitkár szerint a Rizhao Jin He Biokémiai Csoport (RZBC csoport) beruházása a kínai-magyar gazdasági együttmûködés sikertörténetének újabb fejezete, és egyben annak bizonyítéka, hogy az eddig hazánkba érkezett kínai befektetõk elégedettek az üzleti környezettel.

Hsziao Csien, a Kínai Népköztársaság magyarországi nagykövete kiemelte, hogy a magyar-kínai kapcsolatok idén nagyot fejlõdtek, eredményesen alakult a gazdasági, politikai és humán-erõforrás együttmûködés. A diplomáciai kapcsolatok kialakítása óta "a legjobb idõszakot éljük a két ország egymáshoz való viszonyában" - fûzte hozzá a nagykövet.

Kifejtette, hogy biztos alapokon állnak és gyümölcsözõ jövõ elé néznek Kína és Magyarország gazdasági kapcsolatai is: tavaly jelentõsen, 9,5 százalékos bõvüléssel 5,4 milliárd dollárt tett ki a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatok értéke, a Kínába irányuló magyar export pedig 28 százalékkal nõtt, míg a kínai vállalatok magyarországi beruházásainak összértéke meghaladta a 3 milliárd dollárt. A kínai cégek 5000 munkahelyet biztosítanak az országban - fûzte hozzá Hsziao Csien.

A nagykövet elmondta: az RZBC cégcsoport Kína egyik vezetõ vegyipari vállalata, amelynek gyártási kapacitása az elsõk között van Kínában. Az, hogy a cégcsoport Magyarországon hozza létre európai gyártóbázisát, azt mutatja, hogy bizalommal van a magyarországi befektetések iránt. Elmondta, hogy a magyar kormány minden támogatást megad és megadott a projekt fejlõdéséhez, ez pedig lendületet és energiát ad a többi kínai vállalatnak ahhoz, hogy Magyarországra jöjjenek és itt fektessenek be. Hsziao Csien kitért arra is, hogy Kína tovább folytatja a nyitás politikáját, és támogatja a kínai vállalatok külföldi beruházásait, valamint a következõ 5 évben több mint 500 milliárd dollárt tervez befektetni külföldön.

Kou Kuangcse, az RZBC igazgatóságának elnöke hangsúlyozta, hogy az 1993-ban alapított cégcsoport a citromsav és annak sóiból készült termékek kutatásával, fejlesztésével, elõállításával és forgalmazásával foglalkozik. Kifejtette: a vállalatcsoport termékeit az élelmiszer-, gyógyszer- és vegyipar is felhasználja. A világon évente mintegy 1,85 millió tonna citromsavat termelnek, ezen belül 1,05 millió tonna származik Kínából.

Az elnök jelezte: az RZBC vállalatcsoport termékei több mint 100 országban és régióban - az Európai Unió mellett az Egyesült Államokban, Japánban, a Közel-Keleten és Afrikában - keresettek. A cég - amelynek nettó árbevétele tavaly meghaladta a 184 millió eurót - fõ vásárlói között található a Coca-Cola, a Pepsi, a Danone, vagy a Kraft Foods - fûzte hozzá. Kou Kuangcse hangsúlyozta: az RZBC európai terjeszkedési szándékát az európai piac indokolja, tekintettel arra, hogy elsõsorban az élelmiszeripar részérõl nagy kereslet mutatkozik a citromsavra, aminek jelentõs részét jelenleg csak importtal lehet kielégíteni.

A leendõ üzem éves termelési volumenét 100 000 tonnára tervezik, így a beruházásnak köszönhetõen a világ citromsav-termelésének mintegy 5 százaléka a borsodi üzembõl származik majd. Az igazgatóság elnöke elmondta: májusban Hungary Borsod Biokémiai Kft. néven már be is jegyezték magyarországi cégüket. Kiemelte, hogy híres a magasan képzett magyar munkaerõ, valamint a stabil magyar gazdasági és politikai fejlõdés is fontos alapot teremt a beruházáshoz.

Szijjártó Péter beszédében kiemelte, hogy egyedi kormánydöntés alapján a kormány egymilliárd forinttal támogatja a beruházást, ezért cserébe pedig az RZBC 2024-ig elõre vállalja a 165 munkavállaló foglalkoztatását. Az államtitkár kifejtette: a kormány a keleti nyitás külgazdasági stratégiája mellett belevágott az ország újraiparosításába, és e két célkitûzés eredményeképpen mára Magyarország lett a kínai vállalatok európai terjeszkedésének regionális központja. Szijjártó Péter szerint ezért a kormány sokat tett, ez a siker a meghozott gazdaságpolitikai intézkedéseknek köszönhetõ.

Sok kínai vállalat szervezte regionális tevékenységét Magyarországra - mondta az államtitkár, példaként említve a Wanhua-Borsodchemet, a Huawei-t és a Bank of Chinat. Csak a legnagyobb kínai beruházások több mint 1,6 milliárd eurónyi befektetést hoztak eddig Magyarországra - mondta Szijjártó Péter.

A 31 milliárd forintos beruházás részleteirõl szólva elmondta, hogy azt alapos elõkészítõ tárgyalások elõzték meg, illetve, hogy a Kazincbarcikán készülõ évi 100 000 tonna citromsavhoz 200 000 tonna kukorica alapanyagot használnak majd fel. A zöldmezõs beruházás elõkészítése jól halad: már tart a környezetvédelmi engedélyezési folyamat, és az RZBC cégcsoport már bejegyeztette magyarországi cégét.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!