2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Tanévkezdés – PSZ: az oktatást-nevelést segítõk bérét is rendezni kell!Forrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-09-05 10:42:28
A Pedagógusok Szakszervezete szerint az oktatást-nevelést segítõ dolgozók bérét is rendezni kell, õk ugyanis 2008 óta gyakorlatilag nem részesültek béremelésben.

Errõl Galló Istvánné elnök beszélt szerdai budapesti sajtótájékoztatón, egyúttal reményét fejezve ki, hogy õsszel ennek a kívánságuknak is érvényt tudnak majd szerezni.

Az MTI kérdésére megerõsítette korábbi kérésüket: a közalkalmazotti bértáblában legalább 20 százalékos emelést tartanának szükségesnek. A lépés mintegy 60 ezer dolgozót érintene.

Kitért arra: a pedagógusok fizetésében 5-12 ezer forintos bruttó növekedés várható a mostani emeléssel. A többletmunkát, több diplomát, minõségben jobb tevékenységet azonban nem ismeri el továbbra sem az új rendszer.

Van olyan pedagógus, aki 22 órát, van aki 26 órát tanít, de a keresetük mégis azonos – jegyezte meg az új munkaszervezési formáról. Hozzátette: ezt az új helyzetet a kormány teremtette, ezért az Emmivel tárgyalást kezdeményeztek még a nyáron. A tárca válaszlevelében továbbra is jó megoldásnak tartotta a mostani rendszert – idézte fel az érdekvédõ.

A szakszervezeti vezetõ rámutatott: az idei tanévben nagy változások nem lesznek, a köznevelés átalakításának rendszere befejezõdött kivéve a szakképzést.

Arról csak a sajtóból értesültek arról, hogy a szakképzõ intézményeket a nemzetgazdasági tárca felügyeli a jövõben – jegyezte meg a PSZ elnöke. Mivel a munkavállalókat érintõ lépésrõl van szó, nem kerülhetõk meg az érdemi egyeztetések a PSZ-el, ezért a szaktárcához fordulnak – közölte.

Remélik, hogy a tankönyvek kapcsán még egyszer nem ismétlõdik meg a tavalyi fiaskó, egyelõre úgy tûnik rendben minden – közölte, megjegyezve: a megtakarítások mellett arról nem szólnak hírek, hogy a tankönyvek kiszállítása mennyibe került.

Problémát okoz, hogy a pedagógusok a módszertani könyveket nem kapták meg idõben, ez nehezíti a felkészülést a tanításra.
Az új nat-hoz készült tankönyveket úgy értékelte: nem estek át az engedélyezési eljáráson, nagyon rövid idõ alatt készültek el és ez magában hordozza a hiba lehetõségét.

Az intézményekben elõírt 32 órás bent tartózkodásról azt mondta: ennek kezelése a mai napig nem egységes, és a nyugodt tanévkezdést nem segíti, hogy a Klik továbbra is megbízott vezetõvel mûködik, nincs kinevezett elnöke.

Kitért arra is, hogy 458 köznevelési intézményben írtak ki pályázatot, de csak 336 igazgatót bíztak meg, a többiek megbízott vezetõvel kezdték el a munkát. A hosszú távú, jó minõségû munkához biztonságra van szükség és ennek garanciája az intézmény vezetõje – hangsúlyozta.

Szakszerû, tárgyi feltételekkel megvalósuló testnevelésórákat nem tudnak tartani az intézmények, a mindennapos foglalkozások feltételei nem állnak rendelkezésre – közölte egy másik kérdésre válaszolva.

További felvetésre elmondta: az új köznevelési államtitkárral személyesen még nem találkozott, levélváltás történt közöttük a nyáron.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!