2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Ukrán válság – Finnországot viselné meg legjobban az orosz gázimport leállásaForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-09-07 15:12:19
Finnországot viselné meg a legjobban, ha Oroszország leállítaná a gázszállítást Európa felé – írja az EUObserver uniós ügyekkel foglalkozó hírportál.

A cikk a kölni egyetem energia-gazdaságtani intézetének tanulmányára hivatkozik, amely azt vizsgálta, hogy milyen következményei lennének az Európába irányuló orosz gázimport egy, három, hat illetve kilenc hónapos leállításának a télen. A tanulmány figyelembe vette a vezetékek elhelyezkedését, a tárolási kapacitást és az országok cseppfolyós földgázzal való ellátottságát.

Mivel Finnországnak nincsenek tárolói és 100 százalékban Oroszországból importálja a gázt, elsõnek érezné meg a szállítmányok kimaradását: az elsõ hónapban 10, három hónap után már 50 százalékos hiánnyal kellene szembenéznie.

A tanulmány Finnország után a legkitettebb országok között Lengyelországot, Törökországot, Ausztriát, Görögországot, az egész Balkán-régiót és Észtországot említi.

A német, francia és olasz gázellátást egy kilenc hónapos embargó vetné erõteljesen vissza – ekkor 46 milliárd köbméter gáz nem érkezne meg ezekbe az országokba.

Magyarország, Csehország és Szlovákia is a kilenc hónapos kimaradást érezné meg a tanulmány szerint.

Dánia, Norvégia, Hollandia, Románia és az Egyesült Királyság viszont saját gáztartalékkal rendelkezik, ezeket az országokat még egy ilyen hosszú kimaradás sem viselné meg, feltéve, hogy nem lesz kivételesen hideg a télen.

Oroszország sem maradna érintetlenül egy embargó esetén: a tanulmány becslése szerint az orosz gazdaság havi 4-4,5 milliárd euró bevételtõl esne el, ami az állami olajvállalat a Gazprom bevételeinek 3,5 százaléka.

Günther Oettinger, az unió energiaügyi biztosa szerint az orosz-ukrán konfliktus olyan méreteket öltött, hogy Európa energiabiztonságának megõrzése érdekében a legrosszabb kimenetelû eseteket is számításba kell venni. Elképzelhetõ a tanulmányt készítõk szerint, hogy az unió megtiltja a cseppfolyósított földgáz kivitelét Európából, vagy korlátozza az ipari gázfelhasználást.

Európa energiabiztonságának növeléséhez, az orosz gáztól való függés csökkentéséhez leginkább a kontinens gázigényének jelentõs visszafogására vagy alternatív szállítási útvonalak nagyobb arányú igénybe vételére volna szükség – áll az amerikai Fitch Ratings nemzetközi hitelminõsítõ jelentésében.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!