2024. április 23. Kedd, Béla.
 
Emlékpark második világháborúban elesett katonák emlékéreForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-09-09 07:50:25
Emlékparkot avattak szerdán Székesfehérváron annak a 159, a második világháborúban elesett helyi katonának az emlékére, aki Gyergyószentmiklós határában vesztette életét 1944. szeptember 7-én.

Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára beszédében emlékeztetett arra, hogy száz éve kezdõdött az elsõ világháború, és hetven éve, a második világháborúban halt hõsi halált az a 159 magyar honvéd, aki a Magyar Királyi Honvédség székesfehérvári harmadik pótezredéhez tartozott.

Kiemelte: az emlékparkkal a hõsi halált halt magyar katonákra emlékeztetik az utókort, mert a holtak néha nagyobb erõvel vigyáznak a városra, mint sokszor a feledékeny utódok.

Mezei János, Gyergyószentmiklós polgármestere hangsúlyozta: a fiatal magyar emberek halála hetven év távlatából is értelmetlennek látszik, de rájuk emlékezve barátságok, kapcsolatok alakulnak, és olyan tervek valósulnak meg, amelyek továbbadhatók. Utalt arra, hogy a két város közötti kapcsolat alappilléreként Gyergyószentmiklós határában, a Gac-hegy oldalán már korábban létrehoztak egy emlékhelyet.

Barti Tihamér, Hargita megye önkormányzatának alelnöke azt mondta, gyászos emlékezetû nap 1944. szeptember 7. mind Gyergyószentmiklós, mind Székesfehérvár számára. Hangsúlyozta: Székesfehérvár városa sokat adott az egész nemzetnek a honvédeken keresztül is.

A második világháborúban 1944. szeptember 7-én hajnalban Magyarország akkori határának védelmében, a Gyergyószentmiklósnál húzódó védelmi vonalban halt hõsi halált a Magyar Királyi Honvédség székesfehérvári harmadik pótezredéhez tartozó 159 honvéd. A hetven évvel ezelõtti esemény pontos története máig ismeretlen.

A gyergyószentmiklósi emberek az elmúlt években folyamatosan megemlékeztek a székesfehérvári kadétok hõsi haláláról. Minden évben emlékünnepséget rendeznek a gyergyói határban, a Gac-hegy oldalán, az egykori harcároknál lévõ tömegsír fölött létrehozott emlékhelyen.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!