2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Nem véletlenül tüsszögünkForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-09-09 08:05:57
Az érzékenyek asztmás tünetei akár rohamszerûen jelentkezhetnek.

A napokban tetõzik a parlagfû pollenkoncentrációja az Aerobiológiai Monitorozási Hálózat mérései szerint – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) csütörtökön az MTI-vel. A riasztási rendszer térképe Debrecent is a legmagasabb szintû jelzéssel illeti.
Négy a hatból

A levegõben lévõ pollenkoncentráció a múlt héten az ország nagy részén elérte a napi köbméterenkénti 200-499 pollenszemet, emiatt az Országos Környezet-egészségügyi Intézet (OKI) a Parlagfû Pollen Riasztási Rendszer 6 fokozatú skáláján 4-es riasztást adott ki. Az ÁNTSZ azt írta: csak az ország nyugati és északi részén jobb valamivel a helyzet, de még ezeken a területeken is 3-as szintû riasztás van érvényben.

Kiemelték: ilyen helyzetben az arra érzékenyeknek számolniuk kell azzal, hogy asztmás tüneteik akár rohamszerûen jelentkezhetnek. Ennek kockázatát csökkenthetik azzal, ha a szakorvos utasítása szerint szedik gyógyszereiket, kevesebb idõt töltenek a szabadban, esténként hajat mosnak, az ágynemût gyakrabban cserélik, sûrûbben porszívóznak a lakásban.
Hegyvidéknek ott a…

Akik most kezdenék meg szabadságukat, azoknak belföldi pihenésre az erdõvel borított magasabban fekvõ hegyes területeket, illetve külföldi nyaralás esetén a tengerpartokat, magashegységi régiókat ajánlja az ÁNTSZ.

Az OKI elõrejelzése szerint a következõ napokban már csökkeni fog a parlagfû pollenkoncentrációja.

MTI, HBNHasznos
• A Parlagfû Pollen Riasztási Rendszer térképe a szezonban hetente frissül és a http://oki.antsz.hu/ címen, illetve a www.facebook.com/tisztiorvos oldalon keresztül érhetõ el.
• A térkép a parlagfû (ambrosia) pollenkoncentrációjának adott hétre jellemzõ, becsült országos eloszlásáról ad tájékoztatást, míg ennek egészségügyi szempontú megítéléséhez a riasztási kategóriák szín szerinti besorolása szolgál támpontul.
• Az elmúlt (35.) hétre vonatkozóan több város mellett Debrecenre vonatkozóan is a legmagasabb szintû, piros színû jelzést találjuk a térképen
• További információk és részletek a http://oki.antsz.hu/files/jelentesek/pprr/aktualis.pdf címen olvashatók.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!