2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Nemzeti italboltok nyílhatnak jövõreForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-09-09 08:20:11
A dohány után a következõ évtõl az alkoholkereskedelem is állami felügyelet alá kerül - írta a Napi Gazdaság csütörtöki számában pontosan meg nem nevezett kormányközeli forrásra hivatkozva.

A dohány után a következõ évtõl az alkoholkereskedelem is állami felügyelet alá kerül – értesült a Napi Gazdaság kormányközeli forrásból. A lap úgy tudja, hogy az eddig még csak elképzelés szintjén létezõ koncepciót véglegesítették, annak megvalósításáról pedig már el is kezdõdtek az egyeztetések a piac szereplõivel.

Információik szerint a tervezetet a trafikokéhoz hasonlóan alakítják ki, tehát törvényi szinten rögzítik a szeszes italok árusításának szabályait. Az is biztosnak tûnik, hogy a dohányboltok monopóliumával megegyezõ módon jövõre kizárólag az erre létrehozott, az állam által elõzetesen engedélyezett italüzletekben kapható majd alkohol.

A WHO felmérése szerint tavaly fejenként közel 13 liter tiszta szeszt fogyasztottak a magyarok. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal összesítésébõl az is kiderül, hogy itthon az ilyen készítmények terítését 40-50 nagykereskedõ, valamint a gyártók végzik, tõlük viszont további 30 ezer kiskereskedõ és még 75-80 ezer vendéglátóhely vesz át szeszes italokat, köztük fõként kocsmák folytatnak alkoholértékesítést.

Az alkoholárusítás jogosítványának szabályozása nem egyedi ötlet, Ausztráliában, Új-Zélandon vagy Kanadában már hosszú ideje nem kapható szeszes ital szupermarketekben, az ilyen jellegû termékekhez csak külön erre a célra kijelölt üzletekben (bottle és liquor shop) lehet hozzájutni. Európában elsõsorban a skandináv országokban szigorítottak a hatóságok. Finnországban, Norvégiában és Svédországban rendre 4,7, 4,8, illetve 3,5 százalékos alkoholtartalom felett csak speciális üzletekben vásárolható alkoholtartalmú ital. Dániában és Izlandon csak az erre kijelölt üzletekben lehet szeszes italhoz jutni.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!