2024. április 16. Kedd, Csongor.
 
Támogatja az elektromos hajtású közlekedést a kormányForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-09-09 08:26:27
A kormány a Jedlik Ányos terv keretében támogatja az elektromos hajtású közlekedést és az azt kiszolgáló magyar termékek exportképessé tételét - mondta Glattfelder Béla, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelõs államtitkára hétfõn sajtótájékoztatón Budapesten.

A tájékoztatón mutatta be a Evopro Holding Zrt. az általa gyártott, elsõ kompozit szerkezetû elektromos autóbuszt.

Mészáros Csaba, a cégcsoport elnök tulajdonosa kifejtette, az elsõ - prototípus - busz megkapta a forgalomba helyezési engedélyt, és elindult az elsõ, 25 darabos széria gyártása is. A busz áráról nem nyilatkozott az elnök tulajdonos, csak összehasonlításként említette azt, hogy egy ilyen busz a világpiacon 400-500 ezer euróba kerül.

Arra a kérdésre, hogy hol látná szívesen az elektromos buszokat, az államtitkár azt válaszolta, hogy például a bemutató helyszínén, a Budai Várban is. A vásárlás és mûködtetés azonban az önkormányzat dolga - tette hozzá, megjegyezve, hogy egy ilyen termék referenciáit Magyarországon kellene megteremteni.

Glattfelder Béla kiemelte, hogy a bemutatott, 64 személy szállítására képes, akkumulátorral mûködõ elektromos busz 100 kilométeren 60 kilowattóra energiát fogyaszt, ami megegyezik egy Opel Astra fogyasztásával. Az államtitkár kifejtette, ma 110 dollár egy hordó olaj, de a szakértõk 10 év múlva ennek a dupláját valószínûsítik. Villanyáram pedig másból is elõállítható, például atomból is - utalt a paksi bõvítésre.

A buszt 1 millió euróból, 400 ezer euró uniós támogatással fejlesztette ki az Evopro. Könnyû, kompozit anyagból készül: a karosszéria 2 tonnával könnyebb a hagyományoshoz képest. A kompozit anyag ráadásul nem korrodál, így 30 év garanciát adnak a karosszériára. A busz modulokból épül fel, hajtása pedig a tiszta elektromostól a dízel-, illetve gázhajtású motorral kiegészítve, a külsõ elektromos hajtású trolibuszig terjed.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!