2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Devizapert nyertek az állam ellenForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-09-10 07:50:33
Részlegesen megnyerte a magyar állam ellen indított devizahiteles pert a Magyar Cetelem Bank; a Fõvárosi Törvényszék szerdán kihirdetett elsõfokú, nem jogerõs ítélete szerint bizonyos idõszakokban megfeleltek a tisztességesség törvényi kritériumainak a bank euróalapú személyi kölcsöneinek általános szerzõdési feltételei.

A bíróság döntése szerint a Magyar Cetelem Bank euró alapú személyi kölcsön általános szerzõdési feltételeinek egyoldalú szerzõdésmódosítást lehetõvé tevõ pontja három idõszakban - 2009. július 1 és július 31., 2009. augusztus 1. és 2010 június 10., illetve 2009 november 1. és 2010 június 10. között - tisztességes és ezért érvényes volt.

A szóbeli indoklás során elhangzott, hogy ezekben idõszakokban a bank jogosult volt a "kamatot, valamennyi díjat és költséget az adósok számára kedvezõtlenül, egyoldalúan módosítani a KSH által publikált fogyasztói árindex változása esetén". A bíró kifejtette: látszik, hogy a felperes általános szerzõdési feltételeiben, különösen 2009-tõl miképp próbált megfelelni az aktuális, hatályos jogszabályoknak.

A bíró rámutatott: egy átlagos fogyasztótól, aki szerzõdéses kötelezettséget vállal egy lakás, vagy fogyasztási cikk vásárlása esetén, elvárható, hogy tudja, mi az a KSH által publikált fogyasztói árindex. Attól, hogy az általános szerzõdési feltételekben nem szerepelt az infláció szó, még a laikusok számára is teljesen egyértelmû és érthetõ, hogy az inflációval egyezõ mértékben fogja emelni a pénzintézet a kamatot.

A bíróság mérlegeléssel azt állapította meg, hogy ebben a három idõszakban az általános szerzõdési feltételek megfeleltek az átláthatóságnak és az összes többi törvényben rögzített elvnek.

A bíró megjegyezte azt is, hogy a többi vizsgált idõszakban nem voltak kellõen konkrétak azok az okok, melyek alapján egyoldalúan szerzõdést módosíthatott a bank. A bíróság elutasította a felperes kérését, hogy a perben forduljon az Alkotmánybírósághoz, illetve elõzetes döntéshozatali eljárást kezdeményezzen az Európai Unió Bíróságánál.

A felperesnek mintegy 800 ezer forint perköltséget kell megfizetnie az alperes részére. A bírósági tárgyalás során elhangzott, hogy mintegy 10 ezer adós szerzõdését érinti a per. A felperes jogi képviselõje a határozat kihirdetését követõen újságírói kérdésre válaszolva elmondta, még nem tudják, hogy fellebbeznek-e.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!