2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Brüsszel újabb háztartási gépeket vehet célbaForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-09-10 07:57:44
A porszívók maximális teljesítményét 1600 wattban korlátozó, szeptember 1-jén életbe lépett szabályozás mintájára újabb háztartási gépeket vehet célba az Európai Bizottság – legalábbis erre utal egy nemrég elkészített tanulmány. A dokumentumban potenciálisan energiapazarlónak jelölték meg többek között a hajszárítókat, a fûnyírókat és egyes szórakoztató elektronikai eszközöket is.

A korlátozások az EU energiahatékonysági direktívájának részét képezik, melynek célja, hogy csökkentse a kontinens energiafelhasználását a klímaváltozás elleni küzdelem jegyében – olvasható a BBC online portálján.

Az Európai Bizottság által megrendelt tanulmány 30 olyan háztartási gépet azonosított, amelyeknél célszerû az energiahatékonyság vizsgálata. A listán a nagy teljesítményû hajszárítók mellett többek között a kenyérpirítók, a vízmelegítõk, a fûnyírók, és egyes szórakoztató elektronikai eszközök is szerepelnek.

Az Európai Bizottság egyik szóvivõje szerint nem lehet még tudni, hogy pontosan milyen eszközöket vesznek majd célba az energiahatékonysági intézkedések. „Egyelõre csak egy tanulmány elkészítését kértük a szakértõinktõl. A végsõ jelentésben a jelenlegi harmincas listát húsz eszközre szûkítik le, 2015 januárjában pedig ezek közül választja majd ki a bizottság, hogy melyikeket és hogyan fogja szabályozni” – mondta a szóvivõ.

Günther Oettinger, az unió energiaügyi biztosa az újabb eszközöket érintõ korlátozásokkal kapcsolatban elmondta, még nem foglalkoztak más háztartási gépek energiahatékonyságával, de továbbra is határozott cél a fogyasztás csökkentése.

A háztartási gépek korlátozásának elsõ lépése szeptember 1-jével lépett életbe, azóta az EU-ban tilos az 1600 wattnál nagyobb teljesítményû porszívók gyártása és importja. A korlátozás még nem végleges, 2017-tõl már csak legfeljebb 900 wattot fogyaszthatnak az európai porszívók.

A porszívókra vonatkozó új szabályok a kereskedelemben is éreztették hatásukat, a brit Tesco áruházakban például 44 százalékkal emelkedett a készülékek eladása a szeptember 1-jei határidõt megelõzõ két hétben.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!